SON DAKİKA
Hava Durumu

Katar'daki 'sahte' taraftarlar kim?

BBC, çok sayıda Fan Leader kulübü üyesinin turnuvayı düzenleyenlerden kontrat teklifi aldığını öğrendi

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2022 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2022 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Katar'daki 'sahte' taraftarlar kim?

Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nın açılış maçları boyunca binlerce koltuk boş kalırken başkent Doha sokaklarında "sahte" taraftarların dolaştığı yönünde iddialar ortaya atıldı.

Katar'da parayla tutulan "sahte" taraftar iddialarını araştıran BBC, turnuva hakkında sosyal medyada olumlu görüntüler vermesi, beğeni yapması ve paylaşması adına farklı ülkelerden taraftarlara bedava uçak bileti ve konaklama sağlandığını ortaya çıkardı.

2021 yılında Kerala sokaklarında Arjantin formalarıyla kutlama yapan Hindistanlılar

Turnuva başlarken Doha sokaklarında marşlar ve şarkılar söyleyen, bayraklar dalgalandıran farklı ülkelerden taraftar görüntüleri Dünya Kupası'nın resmi sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Ancak bazıları, tüm dünyadan takımlar Katar'dayken bu kadar çok Orta Doğu ya da Güney Asya kökenli taraftar bulunmasının sebebini sorgulamaya başladı.

Bir kişi, "Farklı bir ülkenin taraftarı olmaları için para mı alıyorlar?" diye sordu.

Doha'da BBC'ye konuşan, ailesi Hindistan kökenli Katarlı Aaron Fernandes, bu yorumların bölgeyle ilgili bir yanlış anlaşılmayı yansıttığını söylüyor ve ekliyor:

"Futbolu seven pek çok Hindistanlı taraftarımız var ve bu Dünya Kupası'nda Hindistanlıların futbolu ne kadar çok sevdiğinin ortaya çıkmasından memnunum".

Güney Asya'nın kriket sevdasıyla ünlü olduğunu ancak pek çok spor taraftarının futbolu da severek takip ettiğini söyleyen Fernandes, Hindistan gibi ülkelerin asla Dünya Kupası'nda oynamadığını o nedenle başka takımları desteklediklerini ve turnuva bölgesine giderek maçları izlediklerini belirtiyor.

Fernandes, hem FIFA Fan Movement hem de Qatar Fan Leader taraftar kulüplerine üye.

Bu gruplar FIFA ve 2022 Dünya Kupası komitesi tarafından kurulup yönetiliyor.

Bedava uçuş ve konaklama

BBC, çok sayıda Fan Leader kulübü üyesinin turnuvayı düzenleyenlerden kontrat teklifi aldığını öğrendi.

BBC tarafından da görülen belgeler ve organizasyon üyelerinin tanıklıkları, pek çok yabancı taraftara bedava uçak bileti ve konaklama teklif edildiğini kanıtlıyor.

Karşılığında Katar 2022'nin arkasındaki organizasyon komitesinin, taraftarların içerik paylaşımlarına, beğenilerine ve üçüncü taraf içeriğini tekrar paylaşımlarına dahil olmasına izin veren bir kontrat imzalaması isteniyor.

Taraftarlardan "Katar'ın savunuculuğunu yapmaları" beklenmiyor fakat onlara bu komiteyi ya da Katar 2022 Dünya Kupası'nı "kötülememeleri" söyleniyor.

Belçika milli takımı basın sözcüsü Pierre Cornez, taraftarlara ayrıca "ilk maç ve açılış seremonisi için bir bedava bilet" verildiğini söylüyor.

Cornez bu teklifin yalnızca Belçikalı taraftarlara değil, "Dünya Kupası'nda oynayan tüm ülkelerden" taraftarlara yapıldığını söylüyor ancak her taraftarın da anlaşmalı olarak turnuvaya gelmediğini ekliyor.

Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenmesi, ülkenin işçi ve LGBTQ+ hakları ile ifade özgürlüğü konusundaki tutumu nedeniyle eleştirildi.

Bu nedenle taraftarların katılıma teşvik edilmesinin ve ücretsiz bilet verilmesinin, turnuvanın imajını iyi göstermek amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

Avrupa Taraftarlar kulübü yönetim kurulu üyesi Martha Gens daha önce herhangi bir turnuvada bu şekilde bir sistem uygulandığını duymadığını söylüyor:

"Bu bir taraftar hareketi değil, bu taraftar sahteciliği ve doğru bir şey değil".

Ancak komite kendini, "bu uygulama komitenin 59 farklı ülkeden taraftarların ihtiyaç ve endişelerini anlamasına yardımcı oldu. Hiçbir paylaşım yapmak ya da içerik yüklemek zorunda değiller. Tüm taraftarlar Katar'ı misafirimiz olarak gönüllü ve ücretsiz olarak ziyaret ediyor" şeklinde savundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.