SON DAKİKA
Hava Durumu

Onay verildi: Yapay et dönemi başlıyor!

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), tartışmalara neden olan "yapay et" için "güvenli tüketim" onayı verdi. Hayvan hücrelerinden laboratuvarda üretilen yapay etin tüketim alanının tüm dünyaya yayılması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2022 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2022 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Onay verildi: Yapay et dönemi başlıyor!

Dünyada kaynak kullanımı ve iklim krizi açısından büyük destek gören yapay et için FDA'dan onay çıktı. Hayvan hücrelerinden laboratuvarda üretilen yapay et, daha önce tartışmalara neden olmuştu.

FDA, ilk defa yapay etin insan sağlığı için güvenilir olduğunu onayladı. Böylece California merkezli Upside Foods şirketi, tavuk hücresini geliştirerek ürettiği etin satışına başlayabilecek.

Şirketin ABD Tarım Bakanlığı'nın incelemeleri sonrası yapak tavuk eti satışına başlayacağı bildirildi.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 4

FDA Gıda ve İlaç Komiseri Dr. Robert M. Califf ve FDA Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi Direktörü Susan T. Mayne, yayınladıkları açıklamada, “Hücre geliştirme teknolojisi, hayvanlardan alınan hücreler kullanılarak yiyecek üretilmesini sağlıyor. Bu ürünlerin yakın gelecekte ABD'de tüketime hazır olması bekleniyor” ifadelerini kullandı. Açıklamada bu teknolojinin çiftlik hayvanlarının yanı sıra deniz ürünlerinde de kullanılabildiğine dikkat çekildi.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 5

Upside Foods CEO'su Uma Valeti de yapay yolla üretilen tavuk etinin çok yakında masalara geleceğini belirterek “Bu ürünler vegan ya da bitki temelli değil; hayvan olmadan üretilen gerçek et” dedi. Valeti, laboratuvarda et üretiminin bira üretimine benzediğini, hayvan hücrelerinin laboratuvarda geliştirildiğini kaydetti.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 6

İlk onay Singapur'dan gelmişti

FDA, onayın sadece söz konusu şirket için geçerli olduğunu ama yapay et üreten başka şirketlerle de görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 7

Öte yandan ABD'de yapay et satışının önünün açılmasıyla başka ülkelerde de benzer adımların atılması bekleniyor.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 8

Singapur, 2020'de yapay etin satışına izin veren ilk ülke olmuştu. Üreticiler, bu teknoloji sayesinde hayvanların öldürülmesinin engelleneceğini ve iklim krizinin yavaşlatabileceğini belirtiyor.

Yapay et dönemi başlıyor! Onay verildi - Resim: 9

Laboratuvarda et üretimi, hayvan yetiştiriciliğine göre çok daha az su tüketilmesi nedeniyle “çevreci bir yöntem” olarak görülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.