SON DAKİKA
Hava Durumu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den 'Kosova'da kıyamet kopabilir' uyarısı

2008'de Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden, ancak Belgrad tarafından tanınmayan Kosova'da Sırbistan plakalı araçlara yaptırım uygulanmaya başlanmasına tepki gösteren Vucic, "Tam bir cehennem yaşanabilir" uyarısını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den 'Kosova'da kıyamet kopabilir' uyarısı

Kosova'da Sırbistan'ın verdiği eski plakaları kullanan sürücülere bugün ceza kesilmesine başlanmasından bir gün önce konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'da yerel makamların Sırp plakalarını yasaklama planlarından geri adım atmamaları halinde durumun 'gerçek cehenneme' dönebileceğini söyledi.

'Sırbistan, halkının yanında olacak, Sırplar da evlerini savunacak'

TV Prva'ya konuşan Vucic, "Savaşı önlemek için her şeyi yapacağız, ama bu bize bağlı değil. Böyle bir durumda, Sırbistan, halkının yanında olacak, Sırplar da evlerini savunacak" diyerek ekledi:

"(Kosova Başbakanı Albin) Kurti, kararı ertelemek istiyor olsaydı daha önceden ertelerdi... Ama Kurti, Kosova ve Metohiya'da Sırpları istemediğini gösterdi."

Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi, 1998 yılında başlayan çatışmaların 2008'de Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığına varması sonucunda fiilen Sırbistan idari yapısından kopmuştu.

Vuciç'in plaka krizinin Kosovalı Arnavutlarla Sırplar arasında çatışmalara dönüşmesini önlemeye yönelik olarak bugün Brüksel'de AB'nin arabuluculuğunda Kurti ile görüşmesi bekleniyor.

'Son 10 yılın en yüksek gerilimi'

Sorunun sadece plaka olmadığını vurgulayan Sırbistan Cumhurbaşkanı, Brüksel'deki müzakerelere katılma kararını şöyle açıkladı:

"Kosova meselesinde son 10 yılın en yüksek gerilimini yaşıyoruz. Yarın bir anlaşmaya varabileceğimiz noktasında iyimser değilim. Sadece 'Sırbistan diyaloğa katkı sağlamadı' demelerini istemiyorum."

Belgrad'ın elinden gelen her şeyi yaptığını söyleyen Vucic, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Barışın sağlanması uluslararası kurumlara bağlı. Onların Priştine'ye baskı uygulaması lazım. Para cezası kararının ertelenmesi bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Bu, öğrencinin sınavlarını erteleyip denize gitmesiyle aynı. Döndüğünde aynı sorunlar onu bekliyor olacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.