SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT'lilerin ne kadar maaş alacağı resmen belli oldu: İşte öğrenmenin yolu

EYT’de bütün gözler Aralık ayında Meclis’e sunulacak ve Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek EYT düzenlemesinde. Milyonlarca EYT’linin kafasındaki soru ise emekli olduğunda ne kadar maaş alacağı. EYT emeklileri ne kadar maaş alacak sorusunun da yanıtı resmen verildi. İşte EYT ile emekli olmayı planlayan vatandaşların alacakları maaş; SGK tarafından hesaplanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2022 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2022 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT'lilerin ne kadar maaş alacağı resmen belli oldu: İşte öğrenmenin yolu

EYT düzenlemesinde artık sona gelindi. Bütün gözler Aralık ayında Meclis’e sunulacak ve Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek EYT düzenlemesinde. Milyonlarca EYT’linin kafasındaki soru ise emekli olduğunda ne kadar maaş alacağı. EYT emeklileri ne kadar maaş alacak sorusunun da yanıtı resmen verildi.

EYT’lilerin veya bütün çalışanların emekli maaşlarını mevcut gün sayısına öğrenme şansı var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden emekli maaşları görülebiliyor. SGK üzerinden 5 yıl sonra emekli olabilecek bir vatandaş bile mevcut prim gün sayısına göre sorgulamanın yapıldığı gün dahilinde alabileceği emekli maaşı hesaplanabiliyor. Çalışan vatandaşların her ay SGK primi yattıkça emekli maaşı belli bir oranda artış gösteriyor.

Peki EYT mağdurları emekli maaşlarını nasıl hesaplayacak?

Sosyal Güvenlik Kurulu’nun https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresi üzerinden linkteki siteye girilerek istenilen bilgilerin doldurulması gerekiyor. Linkte istenen SSK Sicil Numarası’na ise e-Devlet üzerinden “Hizmet Dökümü” sekmesinden ulaşılabilir.

Formda istenen bilgilerin tamamlanarak girilmesinin ardından “Sorgula” butonuna tıklanınca sorguyu yapan kişinin tüm prim gün dökümü ekrana geliyor. Yukarıda yazan “sorgula” tuşuna basıldığında ise sorgulamayı yapan kişinin sorgulamayı yaptığı tarihte alacağı emekli maaşı ortaya çıkıyor.

…..2022 tarihi itibariyle hesaplanan Aylık ve Ek Ödeme miktarı toplanarak sorgulamayı yapan kişinin emekli maaşı ortaya çıkıyor. Aylık Bağlanma Oranı (ABO) yükseldikçe emekli maaşı da o kadar yükseliyor. Aylık Bağlanma Oranı her yıl 2 puan artıyor.

Hesaplamada her ay SGK primi yattığında maaşta ve ek ödemede artış yaşanıyor. Bunun yanında her yıl Ocak ayı ve Temmuz ayında katsayı değişikliği nedeniyle hesaplanan emekli maaşlarında yüksek artışlar gerçekleşiyor. EYT’li ya da SGK primi yatıran herkes her ay sorgulama yaparak emekli maaşının her ay ve her 6 ayda bir ne kadar arttığını tespit edebiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.