SON DAKİKA
Hava Durumu

Memur ve emekliye şimdiden zam göründü

TÜİK merakla beklenen ağustos ayı enflasyon oranını da açıkladı. TÜİK'in açıklamasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ve ağustos aylarında oluşan 2 aylık zam farkı da netleşti.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2022 07:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2022 07:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Memur ve emekliye şimdiden zam göründü

Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yılın ilk 6 ayı için yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Yapılan zammın üzerinden 2 ay geçti. Temmuz ayı enflasyon oranı TÜİK tarafından yüzde 2,28 olarak açıklanırken, tüm gözler ağustos ayı enflasyon oranına çevrilmişti. TÜİK merakla beklenen ağustos ayı enflasyon oranını da açıkladı. TÜİK'in açıklamasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ve ağustos aylarında oluşan 2 aylık zam farkı da netleşti. Eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon oranlarının da belli olmasının ardından emeklilere yapılacak ocak zammı belli olacak. Peki emeklinin 2 aylık zam oranı ne kadar? Emeklilere yüzde kaç zam olacak? İşte ayrıntılar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 1,46 artarken, yıllık bazda yüzde 80,21 oldu. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %47,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %80,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,69 olarak gerçekleşti.

2022'NİN İLK YARISINDA YÜZDE 30,5 ZAM YAPILMIŞTI 

Geçtiğimiz yıl imzalanan 6. dönem toplu sözleşmesinde memur sendikaları ve hükûmet sözcüleri tarafından varılan anlaşmaya göre göre memur ve emekli maaşlarına 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 5, ikinci yarısı için de yüzde 7 oranında net zam yapılacaktı.

Ancak yıl sonu enflasyon oranlarının yüksek gelmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan sene başında memur ve emekliye yapılması planlanan yüzde 5'lik zammın yüzde 7 buçuğa yükseltildiğini duyurmuştu. Böylece memurlar yüzde 30,5 oranında zam aldı.

 Aynı zamanda yapılan açıklama ile en düşük emekli maaşı 1500 TL'den 2500 TL'ye çıkarıldı. Böylelikle en düşük emekli maaşlarına yapılan zam oranı yüzde 66'yı buldu.

TEMMUZ ZAMMI TÜZDE 41.69 OLMUŞTU 

Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından memurlar ve memur emeklilerinin temmuz ayı itibarıyla alacağı zam oranı belli oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 34,85 enflasyon farkı aldı. Yüzde 7'lik toplu sözleşme zammıyla temmuz ayı toplam zam oranı yüzde 41.69 oldu. En düşük memur maaşı 9 bin TL, en düşük emekli memur maaşı da 6 bin TL'ye yükseldi.

ŞİMDİDEN ZAM GÖRÜNDÜ 

2023 yılı ocak ayı itibariyle ilk 6 aylık dönem için memur ve emekliye yüzde 8 artı enflasyon farkı kadar zam yapılacak. TÜİK'in açıkladığı enflasyon raporuna göre ağustos ayı enflasyonu yüzde 1,46 oldu. Böylece 2 aylık enflasyon toplamı yüzde 3,86 oldu. Yani şimdiden SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına yüzde ocak ayı için yüzde 11,86 oranında zam oluştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 4 VERİ BELİRLEYİCİ OLACAK 

TÜİK tarafından henüz son 2 veri açıklanırken Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu rakamlarının da ilan edilmesi ile beraber zam oranları netlik kazanacak. Yüzde 8 olarak belirlenen toplu sözleşme zammı oranı üzerine hesaplanacak olan enflasyon farkı ilave edilecek. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ile bu oran yüzde 12,84 olarak tahmin ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.