SON DAKİKA
Hava Durumu

Süt ve süt ürünlerine yeni zam!

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, Haber Global canlı yayında süt ve süt ürünlerine ilişkin önümüzdeki haftayı işaret ederek sütün litre fiyatına 2,5 TL zam geleceğini ve bu zammın bazı yerlerde de yapıldığını söyledi. Solakoğlu ciddi bir hayvan krizinin olduğunun da altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2022 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2022 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Süt ve süt ürünlerine yeni zam!

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, Haber Global canlı yayında süt ve süt ürünlerindeki artışı değerlendirdi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE YENİ ZAM!

Solakoğlu, "Tüm girdileri dolara endeksli olan bir sektörün içindeyiz. Gıda enflasyonunu engellemek için süt üreten çiftçinin fiyatını arttırmama ısrarı olan bir yönetimle karşı karşıyayız. 1 yıl içinde süt üreticilerine litresine 2.7 TL zam yapıldı. Rafa bakıldığında bu rakam yaklaşık 7 lira. Biz diyoruz ki gıda enflasyonunu bizimle kontrol edemezsiniz. Dolarla bizi kontrol edebilirsiniz. Süt üreticisi her 1 litre sütten 2 lira zarar ediyor. Köylüyü düşünün 300 litre süt üretiyorsa her gün 700 lira zarar ediyor. Bunun da altından kalkamayacağı için süt üretmiyor. Hayvan krizi var. 1,5 milyon üzerinde bir anaç hayvan kesildi. Fiyatlar bu hafta yapılan son ihalelerle birlikte 2,5 lira zam gelecek. Zaten bu şuan piyasada oturmuş durumda. Bu nedenle de piyasada çok ciddi derecede süt krizi var" dedi.

Solakoğlu "Yem ile ilgili fiyatlar ortada. Akaryakıta, asgari ücrete yapılan zam da bizi etkiledi. Biz çevre ülkelerde en düşük fiyata süt satışı yapıyoruz. Süt bulunamıyor. Tek çaremiz ithalatsa bu daha da artışlara yol açacak. Giderler kapanabilmesi için daha da artacak. Türk çiftçisi göz göre mağdur ediliyor" ifadelerini kullandı.

SÜT LİRA MALİYETİ KAÇ LİRA?

Solakoğlu sözlerine şöyle devam etti: 

Yaklaşık 1 litre sütün bize maliyeti tüm samimiyetimle söylüyorum 10.5 TL civarında. Ama biz bugün 9,5 TL'ye razı olduk.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.