SON DAKİKA
Hava Durumu

Araştırma: Sürüdeki koyunlar, ortak akla ulaşıp liderlerini belirli sürelerle değiştiriyor

Hayvanların bir grup içerisinde takındığı kollektif davranışlar bilim insanları için uzun zamandır ilgi çeken bir araştırma konusu. Yapılan yeni bir araştırma sürü psikolojisini mercek altına alırken, koyun sürülerinin ortak akla ulaşıp liderlerini değiştirmeyi tercih edebildiklerini ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2022 07:39
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2022 07:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Araştırma: Sürüdeki koyunlar, ortak akla ulaşıp liderlerini belirli sürelerle değiştiriyor

Şimdiye dair yapılan araştırmalarda koyun sürülerinin toplu davranışını izah etmek için çeşitli teoriler kullanıldı. Ancak söz konusu teoriler birçok hayvan grubunun sergilediği hiyerarşik yapıyı ve yol gösterici bir 'liderliğe' sahip olmanın olası faydalarını dikkate almamakla eleştiriliyor.

Fransa'daki Côte d'Azur, Toulouse ve CY Cergy Paris Üniversitelerinden Luis Gómez-Nava, Richard Bon ve Fernando Peruani isimli araştırmacılar, koyun sürülerinin kollektif davranışlarını incelemek için fizik teorisini kullandı. Elde ettikleri bulguları Nature isimli bilim dergisinde yayınlayan araştırmacılar, sürüdeki koyunlar arasında liderlik ve üyelik rollerinin değişmesinin, bir tür 'kolektif zekaya' ulaşıldığını gösteriyor.

Phys.org'a konuşan Peruani, "Çoğu toplu yaşayan hayvan sisteminde, toplu hareket sürekli bir süreç değildir ve bölümler halinde meydana gelir. Toplu hareket aşamaları dinlenmek veya beslenmek gibi sebeplerle kesintiye uğrar" dedi.

Deneysel ve teorik olanlar da dahil olmak üzere toplu hareket çalışmalarının çoğunun başından sonuna kadar hareket halinde kalan grupları dikkate aldığına dikkat çeken araştırmacı, sürü halinde hareket etme davranışının, bireylerin sürekli olarak seyahat yönü üzerinde müzakere etmesini gerektirdiğinin varsayıldığını belirtti.

Peruani'ye göre, yapılan yeni araştırmanın temel amacı, bir hayvan sisteminin kolektif hareketlerini kolektif hareket aşamalarının bir başlangıcı ve bir sonu olduğunu dikkate alacak şekilde araştırmak. Araştırmacıya göre ekip, sürülerin hareketini 'kolektif aşamaların' bir koleksiyonu olarak gören alternatif ve bütüncül bir bakış açısı benimsedi. Peruani, "Bu perspektiften bakıldığında bilgi paylaşımı ve fikir birliği ile karar verme mekanizmalarına ilişkin sorular yeni bir boyut kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.