SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da kaç yabancı konut satın aldı?

Artan fiyatların ardından yabancılara konut satışı tartışma konusu oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2022 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2022 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Bursa'da kaç yabancı konut satın aldı?

Independent Türkiye'de yer alan habere göre: Bazı kişilere göre özellikle İstanbul gibi kentlerde konut fiyatlarındaki fahiş artışlarda yabancılara konut satılmasının etkisi var.

Son olarak 21 Nisan 2022 Perşembe günü Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye'deki gayrimenkulleri yurtdışında pazarlayan emlakçılara çeşitli destekler sağlanacağı belirtildi.

Yabancılara mülk satılması dışında 250 bin dolar değerinde konut alımı karşılığında vatandaşlık verilmesine yönelik sert eleştiriler ve iddialar da var.

Tepkilerin ardından geçen günlerde yapılan düzenleme ile vatandaşlık alabilmek için 250 bin dolarlık mülk alma şartında rakam 400 bin dolara çıkarıldı.

280 bine yakın yabancı mülk aldı

14 Ocak'ta konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı'nın verdiği bilgiye göre bugüne kadar 279 bin 88 yabancı, toplam 280 bin 736 adet taşınmaz edindi.

Yabancıların Türkiye'de satış veya benzeri yollarla edindiği bağımsız bölüm (konut, mesken, iş yeri gibi) adedi 11 Ocak 2022 itibarıyla 263 bin 207 adete ulaştı.

İlk sırada Irak ve İran var

Buna göre en çok taşınmaz edinenlerin olduğu ilk 10 ülke, şöyle oldu:

Ülke Mülk alan kişi sayısı

Irak 34 bin 432

İran 27 bin 264

Rusya 22 bin 750

Almanya 14 bin 337

Suudi Arabistan 14 bin 185

Birleşik Krallık 13 bin 697

Kuveyt 13 bin 619

Afganistan 10 bin 844

Azerbaycan 7 bin 850

Ürdün 6 bin 317

Türkiye'de en çok tercih edilen illerin başında ise 102 bin 840 yabancı gerçek kişinin tercihi ile İstanbul ilk sırada yer aldı.

İstanbul'un ardından 77 bin 480 kişi ile Antalya, 13 bin 433 ile Ankara, 13 bin 251 ile Muğla ve 13 bin 244 yabancı ile Bursa takip etti.

Listede yoklar ama en çok tartışma Suriyelilerle ilgili

Açıklanan liste içerisinde görünmeseler dahi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun önceki gün katıldığı bir televizyon programında verdiği bilgiye göre Türkiye'deki sayıları 3 milyon 768 bin olan ve bunlardan 200 bin 950'si Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerden de pek çok kişinin Türkiye'de mülk sahibi olduğu günlük hayat içerisinde gözlemlenebiliyor.

Sayılarının daha çok olmasının da etkisiyle yabancılarla ilgili mülk satışında en çok iddia Suriyelilere yönelik oluyor.

Örneğin İstanbul'da Başakşehir gibi kimi ilçelerde ciddi sayılarda evin Suriyeliler tarafından alındığı öne sürülüyor.

Gültekin: Mukabele-i Bilmisil Kanunu'na göre Suriyelilere taşınmaz satılamaz

İddialar böyle iken geçmişte yargıç ve cumhuriyet savcısı olarak kamuda görev yapan günümüzde ise akademisyen ve avukat olarak yaşamını sürdüren Dr. Reşat Gültekin, dikkat çekici bir tweet atarak şöyle dedi:

Dikkat!!! Türkiye'de hiçbir Suriyeli taşınmaz satın alamaz. 1927 tarih 1062 sayılı Mukabele-i Bilmisil Kanunu yürürlüktedir. Bu Kanun uyarınca Suriye'nin Türklerin taşınmazlarına el koymaları üzerine, bu kanun çıkarılmış ve Suriyelilerin Türkiye'de mevcut bütün taşınmazlarına el konulmuştur. Suriye uyruklularının yeni taşınmaz edinimi de yasaklanmıştır. Bu kanun halen yürürlükte iken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hangi hakla Suriyelilere taşınmaz satmaktadır?

Yabancılara mülk satışına dair soruları cevaplayan birimde çalıştı

Gültekin'in konuya dair ilgisi 2011'den önce bir dönem Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde özellikle yabancıların Türkiye'de mal edilmesiyle ilgili rejim üzerine çalışmasından kaynaklanıyor.

Gültekin, sözkonusu birimde hakim olarak görev yaptığı sırada yabancıların mal edinmesiyle ilgili uygulamalara birebir şahitlik ettiğini ve özellikle Rumların, Yunanlıların ve Güney Kıbrıslıların durumlarıyla ilgili gelen sorulara bilim ve kanunlar ışığında cevaplar verdiklerini kaydetti.

İşin bizzat mutfağında çalıştığına dikkat çeken Gültekin ayrıca vatandaşlık hukuku, yabancılar hukuku ve ikili adli yardım sözleşmeleri üzerine doktora yaparak, Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki bazı adli yardım sözleşmelerini de hazırladığını belirtti.

2012'de büyük dönüşüm yaşandı

Bu bilgileri verdikten sonra attığı tweetin iyi anlaşılması için mütekabiliyet (karşılıklı olma durumu ) ile Mukabele-i Bilmisil'in (karşı işlem, misilleme) arasındaki farkın anlaşılması gerektiğini belirten Gültekin, şöyle devam etti:

Diyelim ki bir İngiliz geldi Türkiye'den ev almak istiyor. 2012'den önce tapu, Adalet Bakanlığı'na soruyordu 'satayım mı?' diye. Karşılıklılık ilkesine göre İngiltere, Türklere hangi şartlarda ev satabiliyorsa, İngiliz vatandaşına o şartlarda satılabiliyordu. Mütekabiliyet, bir nevi devletin kudreti, itibarı oluyordu. Şayet o ülke bizim vatandaşımıza mülk satmıyorsa biz de satmıyorduk.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.