SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröre destek verenler her damla kana ortaktır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından medya merkezinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan İstiklal Caddesi'nden hain bombalı saldırıya ilişkin verdiği mesajda "Teröre destek verenler her damla kana ortaktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2022 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2022 09:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröre destek verenler her damla kana ortaktır

Cumhurbaşkanı ErdoğanEndonezya'nın Bali adasındaki G20 Liderler Zirvesi'nin ardından Medya Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen terör saldırısın sonucunda taziyelerini ve geçmiş olsun dileklerini ileten tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu alçak saldırı terörün kanlı ve çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir.

Terör örgütüne destek verenler dökülen her kana ortaktır. Teröristlerin kimin arkasına saklanırsa saklansın kendilerini bekleyen akıbetten kurtulamayacaklardır.

Küresel ekonomi ile ilgili artan resesyon tartışmaları bizi yakın gelecekte bekleyen tehlikeyi işaret ediyor. Aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının hiçbir ayrım yapmadan tüm ekonomileri zorladığı görülüyor.

Ekonomik kriz özellikle batı ülkelerinde müslümanların yanı sıra Afrika ve Asya uyruklu göçmenlere karşı nefret söylemini de artırmıştır. 

Salgın sürecinde 160 ülkeye tıbbi malzeme göndererek nasıl yanlarında olmuşsak bugün de barışın sağlanması için gayret gösteriyoruz.

Tüm gücümüzle barışın, refahın ve adaletin tahsisi için çaba gösteriyor. Ukrayna'da ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazanını, adil bir baırşın da kaybedeni olmayacağı görüşüyle hareket ettik.

Şimdiye kadar yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini temin ettik. Bu konuda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Dünya genelinde halen 1 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini biliyoruz. 1 milyar insan açlık tehlikesiyle yaşıyor. Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yürütülen sıfır atık projesini uluslararası arenaya taşıdık. Bu projenin küresel sorun olan israfı da azaltacağına inanıyoruz.

Zirvede bir diğer konu da sağlıktı. Küresel sağlık sisteminin iyileştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Turkovac aşımızla dünyada aşı üretebilen 9 ülke arasına girdik.

2 günlük zirve boyunca pek çok ikili görüşme de gerçekleştirdik. Küresel sağlık, gıda yönetimi ve etkin göç yönetimine vurgu yaptık.

Soru-cevap

ABD medyasından gelen, "F-16 gündemde. Bu konuda bir gelişme var mı? F-16 programı ile alakalı olarak son seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Diğer taraftan da Ege, Suriye ve Irak'ta Türkiye agresif bir politika izliyor ve burada yapmış olduğu operasyonlar var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?" gelen soruya Erdoğan'ın yanıtı şöyle oldu;

Sayın Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Cumhuriyetçilerle New York'ta yaptığım görüşmelerde bu konuya olumlu yaklaştıklarını kendilerinden dinlendim.

ABD'de yaşayan bir Türk olduğunuzu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir herhalde ırkçılığın içindesiniz. Sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Kuzey Irak'ta veya Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bir sorunumuz olmadığı gibi. 

POLONYA'YA DÜŞEN FÜZE

Ben Rusya'nın yaptığı açıklamaya saygı duymak durumundayım. Bizim için önemli. Bütün bunların yanında. Sabah Schulz ile yaptığımız görüşmede bunun detay bir araştırma yapılması gerekiyor. Biden'ın da bu füzelerin Rus yapımı olmadığını da açıklamış olması bu da göstermektedir. Teknik arıza olabilir. İnceleme, araştırma şart.

Israrla Rus yapımı demek bu işi tahrik etmek demek. Biz diyalogu oluşturmak suretiyle dünyada barışı tesis edelim istiyoruz. Döner dönmez sayın Putin ile telefon diplomasisi devam ettireceğiz.

Rusya-Türkiye arasındaki ilişkilerde zaten güçlü bir altyapı var. Bugüne kadar nasıl devam ettirdiysek yine devam ettireceğiz. Barışın yolu diyalogdan geçer. Biz Ukrayna ve Rusya'yı aynı masada toplamaya, oraya gelmelerini sağlamaya çalışırken bu savaşın 3. ortağını ortaya çıkarama gerek yok.

ABD tartafından Polonya'ya düşen füzenin Rus yapımı olmadığı açıklaması yapıldı.

YUNANİSTAN İLE ARTAN GERİLİM

Yunanistan'ın bu türk yaklaşımı... Benim her zaman dediğim gibi; "Bir gece ansızın gelebiliriz..." Hadlerini bilmiyor. Bizimle fazla dalaşma. Türkiye nerede sen neredesin. İstediğin kadar Adalar'ı doldur. Bunun sana faydası olmaz. Yerini iyi bileceksin. Bu iş kürek işi değil yürek işidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.