SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT bekleyenlere çağrı: Kayıp sigorta günü için dava açın!

EYT çıktığında prim ve süresi eksik olanlar bunları tamamlayıp emekli olacak. 45 iş kolunda uygulanan yıpranma süresi sigorta başlangıç tarihini öne çekecek. Primi yatırılmamış veya eksik yatırılanların İş Mahkemesi’nde davası açması gerekiyor

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT bekleyenlere çağrı: Kayıp sigorta günü için dava açın!

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası için geri sayım başladı. EYT yasası çıktığında prim ve süre açısından eksikleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Çalışma koşulları ağır olan 45 iş kolunda uygulanan yıpranma süresi sigorta başlangıç tarihini öne çekebilecek. Normal koşullarda çalışanların emeklilik süreleri 360 gün, yıpranma süresine sahip olanların da 420-540 gün olarak hesaplanıyor. Yıpranmaya tabi çalışmalarda Mayıs 2002 tarihine kadar olan çalışmaların dörtte biri kadar işe giriş tarihi geri çekiliyor.

MAHKEME KARARI ALINABİLİR

Bu kapsamda yıpranmaya tabi çalışması olup da işe girişi geri çekebilecek olanlar EYT yasasından yararlanabilecek. Eylül 1999 işe giriş bildirgesi verilmiş ancak primleri yatırılmayanlar İş Mahkemesi’ne dava açabilir. Mahkeme kararıyla 1 günlük hizmet alarak EYT yasasından yararlanılabilir. SGK bildirimi olanlar için beş yıllık zaman aşımı süresi de işletilmiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.