SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT’de 9000 gün tartışması!

ETY için tüm gözler aralık ayına çevrilirken masadaki formül en çok merak edilen konular arasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili açıklamasında, “Tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir” dedi. 6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT formülünde prim ve yıl şartının ne olacağı düzenlemenin kimleri emekli edeceğini doğrudan etkiliyor. Bu konuda tartışma sürerken Posta gazetesi sosyal güvenlik yazarı Ekrem Sarısu EYT ile ilgili gelen 9 bin söylentileriyle ilgili soruyu yanıtladı ve 9 bin prim günüyle ilgili risklere dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2022 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2022 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT’de 9000 gün tartışması!

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düğüm aralık ayında çözülecek. Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. EYT’den faydalanabilmek için asgari prim ve yıl şartının tamamlanmış olması önemli.

TEK FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR 

Yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemede tek bir formül üzerinde duruluyor. Çalışmaların başladığı EYT’de yasanın Ocak 2023’te çıkacağı ifade ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda üzerinde çalışılan emeklilik şartlarında maaştan kesinti yapılması, belli bir yaş bareminin konulması, belli bir primi tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi gibi formüller öne çıkıyor. Ancak bunlardan en çok telaffuz edileni ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim günü ile emeklilik hakkı verilmesi oldu.

9000 GÜN PRİM TARTIŞMASI 

EYT’de formül merak edilirken Posta gazetesi sosyal güvenlik yazarı Ekrem Sarısu EYT ile ilgili 900 bin söylentileriyle ilgili gelen soruyu yanıtladı. İşte Sarısu’nun yazısından ilgili o bölüm…

9000 GÜN PRİM EMEKLİLİKTE PRİME TAKILANLAR (EPT) SORUNU YARATIR 

Soru: Emeklilikte yaşa takılan (EYT’li) sigortalıyım. Devletimiz benden emekli olmam için 5750 gün istemişti. Benim 6227 gün primim var. Emekliliğime bir senem kaldı. Emekliliğimi beklerken şu an 9000 bin gün söylentileri var.

Eğer bu doğruysa şunu sormak isterim; hükümetler benden bu prim gün sayısını istemedi ki şimdi benden bunu talep etmeye hakları bulunsun. Bu yüzden eğer böyle bir durum varsa, bu kabul edilemez. Çünkü bu sefer EPT (emeklilikte prime takılanlar) olur. Büyük mağduriyetler ortaya çıkar. Yazılarınızda bunu yetkililerimize iletmenizi rica ediyorum.

Cevap: EYT konusunda henüz hiçbir şey belli değil. Çalışmalar devam ediyor. İlgili bakan çalışmaların Aralık 2022’de sonuçlandırılıp yasa tasarısının TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Buna göre EYT’nin ne getirip, ne götüreceği aralık ayında yasa tasarısı ortaya çıktığında belli olacak. Bakanın masada tek EYT formülü olduğunu açıklamasına karşın, tek formül içeriğini kamuoyuyla paylaşmamasından dolayı konu spekülasyonlara açık hale geldi.

Sorunuzda belirttiğiniz gibi ortada 9000 gün ve 7200 gün söylentisi dolaşmakta. 12 Eylül ile 17 Eylül arasında 6 gün gazetemizde yayımladığımız ‘EYT Sorunu Ve Çözüm Yolları’ yazı dizimizin, ‘7200 gün ve 9000 gün söylentisi’’ başlığı bölümde; çıkartılacak yasada 7200 gün ve 9000 gün prim aranmasının sigortalı çalışanlara yaramayacağını, bunun Bağkur sigortalılarına ve memurlara yarayacağını, çünkü 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan ve çalışanları EYT mağduru eden 4447 sayılı yasadan önce, Bağkur’lu kadınlar ve kadın memurların 7200 gün, erkek Bağkur’lular ve erkek memurların 9000 gün primle yaş aranmadan emekli olduklarını, dolayısıyla çıkartılacak EYT yasasıyla 7200 gün primi olan Bağkur’lu kadın ve kadın memurlar ile 9000 gün primi olan erkek Bağkur’lu ve erkek memurların emekli edilmesinin, bu kesimin mağduriyetini gidereceğini açıklamıştık.

Sigortalı çalışanlar için de; ya 8 Eylül 1999’dan önceki şartlarla, yani 5000 gün prim ödeme, kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresini dolduranların emekli edilmesi, bu yapılamıyorsa EYT yasasının yürürlüğe konacağı tarih itibarıyla kademeli geçişte aranan, sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayanların yaş aranmadan emekli edilmesinin, süre ve prim şartını sağlayamayanların da ileride bu şartları sağladıkları tarihte emekli edilmesinin daha adil bir düzenleme olacağını açıklamıştık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.