SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT’de yeni formül: Kadınlarda 48, erkeklerde 52!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yeni düzenlemede bir yaş sınırı getirilebileceğini söylerken bunun da kadınlarda 48 erkeklerde 52 olacabileceğini belirtti. Erdursun, “Tekrar yaş şartı getirilse özünde bir düzenleme yapmamış olurlar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2022 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
EYT’de yeni formül: Kadınlarda 48, erkeklerde 52!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT konusundaki son gelişmeleri Evrensel’e değerlendirdi.

EYT sorununun tek başına bir yaş problemi olmadığını, başlı başına bir hak meselesi olduğunu dile getiren Erdursun, stajyer ve çırakların gündem dışı kalmasının büyük bir mağduriyet yarattığına dikkat çekti.

STAJ MAĞDURU EYT’LİLER NE OLACAK?

Erdursun, “Stajyerler ve çırakların, ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi konusunda talepleri var. Bakan da bu konuyla ilgili ‘Stajyerleri eğitimlerle beraber gündemimize alıyoruz’ diye bir açıklama yapmıştı ve stajyer ve çıraklar da çok umutlanmıştı. Bir hafta sonra katıldığı programda ‘Stajyerlik ayrı emeklilikte yaşa takılanlar ayrı’ dedi. Beraber değerlendirilmeyeceğini söyledi. Bu çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Stajyerlere ve çıraklara hakları verilmeli. Bakan böyle bir açıklama yapmış olsa bile stajyer ve çırakların bu haktan bir adım geri atmaması lazım” dedi.

YENİDEN YAŞ DÜZENLEMESİ Mİ GETİRİLECEK?

Erdursun, yeni düzenlemede bir yaş sınırının getirilebileceğini söylerken bunun da kadınlarda 48 erkeklerde 52 olacağını düşündüğünü söylüyor. Ancak Erdursun, herhangi bir yaş sınırının getirilmesinin EYT sorununa karşı mücadelenin özüne ters olduğu görüşünde. Çünkü yaşa takılma meselesinin tamamen ortadan kaldırılması talebinin olduğunu dile getiriyor:

“8 Eylül 1999 tarihine kadar ilk defa sigortalı olanlar ne zaman emekli olacağını biliyordu. Bu yaşa takılma sorunun tamamen ortadan kaldırılmasını istiyorlar. Bakan açıklamalarında ‘Önceden erken emeklilik vardı falan’ deyince yine yaş sınırı gelecek gibi anlaşılıyor. Adı üzerinde emeklilikte yaşa takılanlar emeklilikte yaşa takılmış olan bir kişinin özünde hakkına kavuşması için yaş şartının kaldırılması lazım. Tekrar yaş şartı getirilse özünde bir düzenleme yapmamış olurlar” diye konuştu.

SEÇİM ÖNCESİ EYT NEDEN GÜNDEM OLDU?

İktidarın da muhalefetin de EYT sorununun çözümünde çok zayıf olduğunu ve çok yavaş bir ilerleme olduğunu söyleyen Erdursun, bu hakkın bir seçim malzemesi haline getirildiğini belirtiyor: “Bu konu büyük mücadelelerle gündem edilebildi. Siyasi partiler oylarının düştüğünü görünce, EYT’yi çözelim gibi anlayışla yaklaşmaya başladılar. Vatandaşa hakkını verelim gibi bir dertleri yok. Yapılan yasal düzenlemenin ayrıntıları açıklanmalı.”

Yaşın yanı sıra düşük emekli aylıkları, düşük emekli aylığı hesaplama sistemi gibi sorunların da tespit edilip çözüm getirilmesi için mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Erdursun, “Emeklilik sistemine inanç her geçen gün azaldı. Çok kişi ‘Ben emekli olsam da ne olacak ki’ demeye başladı. Sistem çalıştıkça, prim ödenmedikçe özendirici bir sistem olmaktan çıktı, cezalandırıcı bir sistem haline geldi. Şu anda enflasyon karşısında emekli ücretinin hiçbir kıymeti yok. İnsanlar bunun mücadelesine girmiş durumdalar” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.