SON DAKİKA
Hava Durumu

Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal'dan staj mağdurlarını umutlandıran açıklama

Staj sigortası mağdurlarının hükümetten beklentilerini Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2023 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal'dan staj mağdurlarını umutlandıran açıklama

EYT'de kapsam dışı kalan 1999 öncesi staj sigortası mağdurları, staj ve çıraklık sürecinde çalıştıkları dönemin sigorta başlangıcını sayılmamasını uzun zamandır protesto ediyor.

Zorunlu stajlarını yaptıkları dönemde verilen sigorta kartlarında sigorta girişleri ''kısa vadeli sigorta kolu'' yaptırıldığı için sadece iş kazası ve meslek hastalığı sorunlarında tedavi görebiliyorlar. Ankara, Sakarya ve Bursa'dan sonra 15 Ocak günü Kadıköy Rıhtım'dan hükümete seslenecek olan binlerce kişinin talebiyse mağduriyetlerinin giderilmesi. 

EMEKLİLİK BAŞLANGIÇLARI KABUL EDİLMİYOR

Toplumsal'dan Esra Örnek'in haberine göre; prim dökümlerinde ilk defa başlangıç tarihleri tescilli gözüken kişilerin emeklilik hesaplarında o tarihler staj başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Kısa vadeli kol üzerinden sigorta başlangıçları yapıldığını ve bunu o dönemde bilmediğini söyleyen staj sigortası mağdurlarıysa EYT'de olduğu gibi staj başlangıç gününü kanun değişikliği ile beraber sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor. 

13-14 YILLIK BİR GECİKME

Zamanında meslek öğrensin diye aileleri tarafından gönderilen bu çocuklar normal işçi gibi çalıştırılmış, herhangi bir ücret almamış ve stajyer oldukları için en ağır işleri yapmışlar. Yıllar sonra emeklilik hesaplarında stajlarının hiçbir geçerliğininin olmadığını öğrendiklerinde emeklilik haklarından muaf olduklarını öğreniyorlar. Oysaki 8 Eylül 1999'dan öncesi sigorta başlangıcı olarak kabul edilirse mağduriyet yaşayanlar EYT'li olacak ve emeklilik haklarından faydalanacaklar. Fakat kabul edilmediği için 60 yaşında emekli olacak binlerce kişi var. 

'SEÇİM VAR, HERKES KIYASIYA MÜCADELEYE GİRECEK'

Ekim ayında CHP tarafından meclise sunulan 'staj mağdurlarının yaşadığı sorun araştırılsın önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini fakat 6 gün önce MHP'li vekil Nevin Taşlıçay'ın 'staj ve çıkarlık sigortası normal sigorta başlangıcı sayılsın' çağrısı yaptığıını biliyoruz. Aylar öncesinde reddedilen teklifin tekrar olumlu olarak gündeme gelmesinin sebebini sorduğumuzda Önal, ''Seçim var, herkes kıyasıya mücadele ediyor. İktidar yapacağı şey muhalefet tarafından verildiğinde reddeder çünkü yaparsam ben yaparım mantığı hakimdir' açıklamasını yaptı. 

'ŞUBAT AYINDA STAJ SİGORTASI MAĞDURLARININ SORUNU TAMAMEN ÇÖZÜLECEK'

Önal ayrıca şunları söyledi:

"Staj sigortası mağdurları örgütlendikleri derneklerde basın açıklamaları yaparak seslerini duyurmaya devam ediyorlar. Geçen hafta Bursa'da yaptıkları açıklamayı cumartesi günü İstanbul Kadıköy'de yapacaklar. Aynı şekilde sosyal medya üzerinden bizler de seslerini duyurmaları ve bu mağduriyetlerinin hükümet tarafından giderilmeleri için destek oluyoruz. Şubat ayında çıkacak torba yasayla da staj sigortası mağdurlarının sorunlarının çözüleceğine eminim."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.