SON DAKİKA
Hava Durumu

Staj ve çıraklık mağdurları İstanbul'da buluştu

İstanbul’da bir araya gelen onbinlerce emekçinin katılımı ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı adaletsizliğin giderilmesi için Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda açıklama gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2023 07:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2023 07:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Staj ve çıraklık mağdurları İstanbul'da buluştu

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düğüm kısmen çözülürken 1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanlar kapsam dışı kaldı. Ankara, Bursa, Sakarya’dan sonra İstanbul’da bir araya gelen onbinlerce emekçinin katılımı ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı adaletsizliğin giderilmesi için Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda açıklama gerçekleştirildi.

1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanlar kapsam dışı kaldı. Staj mağdurları, bugün İstanbul Kadıköy’de bir araya geldi.

Rıhtım Meydanı’nda Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman yaptığı açıklamada, staj sigortası mağduriyeti, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve iş yerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmı yattığı için emeklilik dönemini 10-15 yıl geciktiren ciddi bir adaletsizlik yaşadıklarını, 15-16 yaşından itibaren çocuk yaşta çalışmalarına rağmen emeklilik hakkını kazanamadıklarını, verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.

Kanunen imza yetkisi, oy hakkı dahi olmayan çocuklardan 15-16 yaşlarında kısa süreli-uzun süreli sigorta ayrımı yapmasını beklemenin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Salman, "Yaşıtları sokakta oyun oynarken, iş yerlerinde üreten, çalışan yüz binlerce insan büyük mağduriyete uğramaktadır. 1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır,18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun çözülür. İşte biz yıllardır bu hakkımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için Ankara, Bursa, Sakarya’dan sonra bugün de İstanbul’dayız. Haklıyız, kazanacağız. Staj, EYT yasa tasarısı ile birlikte TBMM gündemine gelmeli ve mağduriyet çözülmelidir" dedi.

AÇIKLAMAYA PARTİ, SENDİKA VE DERNEKLERDEN DESTEK

Açıklamaya EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği adına Asalettin Arslanoğlu, Tüm Emekliler Sendikası adına Mustafa Durna, SOL Parti PM üyesi Alper Taş, SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, Öğrenci Veli Derneği ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katılım sağlayarak destek verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.