SON DAKİKA
Hava Durumu

“Bir başka bomba sosyal medyaya düştü”

​​​​​​​“Topraklarımızı Çalan Suya Dur Deme Zamanı” yazı dizisinin dördüncü ve son bölümünde Araştırmacı Yazar Abdullah Uluyurt şöyle diyor: Bendeki hayalleri durdurmak mümkün mü? Ben başarısız da olsam topraklarımızı çalan suya dur deme zamanı olduğunu düşündüm.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2025 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2025 16:11
Kaynak: Abdullah ULUYURT
“Bir başka bomba sosyal medyaya düştü”

Bu “Olur” eskizini Faik Bey’e sunmak için giderken “bir başka bomba” sosyal medyaya düştü. Bu Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Kuzey Makedonya Parlamentosu Milletvekili Enes İbrahim’e aitti. Enes, Türk Demokratik Partisi Gençlik Kolları Başkanı idi. Gerekçelerini buraya taşımak istemediğim nedenlerle TDP ile bir problem yaşadı ve ayrıldı. Eski partisine ateş püskürüyordu. Ben bizzat kendisine bunun iyi olmadığını ifade etmiştim. Makedonya Türklerinin iç dengelerini bilmeyen kişiler tarafından Türkiye’de misafir edildi. Üsküplü olması dolayısıyla da Makedonya Türk Hareket Partisi’ne birkaç genç arkadaşı ile girdi. Konulara hâkim olanların hoşuna gitmeyen bu durumu Türkiye’de fırsata çevirmek isteyenlerin de desteği ile Enes İbrahim, “sonunu düşünen kahraman olmaz” edasıyla paylaşım yaptı. Hedef bendim ama Faik Öztrak’ı da etiketledi. Bu beni çok üzdü. İnsan sevdiklerine üzülür. Hele çalışma arkadaşları olan İlhan Rahman, Elvin Hasan ve Cabir Doko benim evladım kadar sevdiğim gençlerdi. Babaları, dostlarımızdı. Enes’in paylaşım özeti şuydu.

“Değerli arkadaşlar, bundan yaklaşık 20 yıl önce ülkemize değişik profilde insanlar; Türkiye’den sözde devlet adamları gelir, kendi propagandalarını ve beslendikleri düşünceleri Makedonya Türk toplumuna empoze etmeye başlamışlardı. Belki de Makedonya Türk toplumunun dış müdahalesiyle gerek ideolojik gerekse her platformda ayrıştırma eylemleri başlamıştı… Abdullah Uluyurt, bir gazetenin gizli sahibi, rumuz kullanarak gazetenin köşe yazarlarından biri. Bu gazete hala, TİKA, YTB hatta örtülü ödeneklerden yararlanmaktadır… Bu tür şahsiyetsizlerle Balkan politikasında kesinlikle başarılı olamaz… Makedonya’da Türk toplumunu bölen şahıslar, hangi imkanları kullanarak kişisel kazanç sağladıklarını paylaşmaya, ifşa etmeye devam edeceğim…”

Bu paylaşımı buraya aldım, çünkü yazının içeriğinden çok çirkin sözle bir ön alma gayreti vardı. Peki benim CHP’de görev aldığımı üç gün içinde öğrenip bu yazıyı yazdıran güç kimdi?

SALONLARIN DEĞİL ALANLARIN

Parlamentoda CHP dışında bir siyasi partinin milletvekili de alel acele Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp beni şikayet etti. Sözkonusu milletvekili dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e de şikâyet etmiş, o da ilgili bakana, benim danışmanlık yaptığım devlet bakanına şikâyet mektubunu göndermişti. Hayal ürünü suçlamalarla Balkan politikasına katkıda bulunmamdan oldukça rahatsız olmuşlar da... Yiyelim içelim, gülelim geçelim tarikatı yolcularıydı bunlar.

Burada, 1996 yılında Gostivar’dan Üsküp’e dönüşümde yolcu eden dört kişi aklıma geldi. Erdoğan Saraç, Gayyur Saraç, Gayyur Şeyh ve Sıdıka Aga. Benim son dakika otobüs terminalinde ağalık yaparak otobüs biletimi almaya kalkan bugün rahmetle andığım ve kahrından ölen Sıdıka Aga, Ertan İmeri ve Elyesa Ali için bu kutsal topraklarda olduğumun bilinmesini isterim. Ben salonların değil alanların insanı oldum. Her halde bu girişimim bir çok kişiyi rahatsız etti.

Faik Bey’le tekrar bir araya geldiğimde ilginçtir bu sosyal medya paylaşımından hiç bahsetmedi. Ama sen neymişsin ki her yerden ses geliyor. Hiç mi dostların yok dediğini hatırlıyorum. Oysa Balkan coğrafyasında zor anında çayını içmediğim, çayımı içmeyen yok. Buna beni şikayet edenler de dahil!

BALKAN MASASI KURULDU

CHP’de benim Balkan İşleri Eşgüdüm Merkezi kurulması teklifim uygun görülmedi. İçeriği aynı kalmak üzere Balkan Masası kuruldu. Bana diğer isim daha kurumsal gözükmüştü.

Olur özeti şöyleydi:

“Ortak tarihi ve kültürel mirasımızı oluşturan ve insani ilişkiler bakımından Türkiye için stratejik bir bölge olan Balkanlar, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısıdır.

Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın önemli bir kısmı Balkan kökenlidir; Balkanlarda da yaklaşık 10 milyon soydaş ve akraba toplulukları yaşamaktadır. Ülkemizde Balkanlardan göç eden soydaşların göç ettikleri ülkelerdeki gönüllü kuruluşlarla güçlü ve etkili işbirliklerine sahiptirler.

Bu çerçevede Genel Merkez bünyesinde konu ile ilgili araştırma, planlama yapmak; bu konuda örgüt ve belediyeler arasında eşgüdümü sağlamak; Balkanlar ve ülkemiz arasında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek; bu çerçevede danışmanlık hizmetlerini yerine getirmek üzere Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığında Balkan Masası kurulmasını arz ederim.”

Böylece “Genel Başkanlık Makamı”nın 28 Ağustos 2019 tarihli “olur”u ile Balkan Masası kuruldu. Bundan sonra çalışma usul ve esasları, iş akış şeması, çalışma takvinin oluşturulması gerekiyordu. Sakin araştırarak ve yavaş yavaş ilerliyordu. Bu konularada destek olan Kılıçdaroğlu’nun bizzat kendisiydi.

Balkan göçmenlerinin yoğun yaşadığı il örgütlerinde ve belediyelerden birer meclis üyesiyle bir çalışma ağı oluşturmanın yoluna gittik. Yukarıdaki ‘Genel Başkanlık Olur’unu da ilgi tutarak il başkanlıklarına 18 Kasım 2019 tarihinde il yönetim kurulundan bir temsilcinin belirlenerek tarafımıza bildirilmesi, örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Balkan Masası Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Genel Sekreter Vekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek imzası ile bir yazı gönderdik. Güçlü bir yazıydı. Bununla birlikte yeterli dönüş alamayınca 24 Kasım 2020 tarihinde Oğuz Kaan Salıcı, Faik Öztrak ve yeni Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzasıyla yazıyı tekrarladık. Böylece Balkanlıların yoğun yaşadığı yerlerden toplam 40 İl Balkan Masası Sorumlusu belirlendi.

186 KİŞİLİK BALKAN ÇALIŞMA GRUBU

İkinci yazı ile Yerel Yönetimlerden Belediye Meclis üyesi “Balkan Masası Sorumlusu” talep ettik. Burada beklenti CHP’li belediyelerin Genel Merkezle eş güdümü sağlayacak, ilgili sivil toplum kuruluşları ile ortak etkinlikleri kaynakları israf etmeden verimli bir biçimde kullanması ve Balkan Masasına bilgi vermesiydi. Kardeş belediyecilik de teşvik ediliyordu. Sorun ve işbirliği alanlarını belirlemek, düzenli toplantılar, çalıştaylar, konferanslar ve diğer etkinlikler düzenleme beklenmekteydi. İşbirliği projelerinin takip ve eşgüdümü Balkan Masası sorumluları aracılığı ile yapılacaktı. Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Balkan Masası Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Sekreter vekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek imzası ile 18 Kasım 2019 tarihli yazıyla talep edildi. Bununla birlikte yeterli dönüş alamayınca aynı yazı 26 Kasım 2020 tarihinde Seyit Torun, Faik Öztrak ve yeni Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzasıyla tekrarlandı. Böylece Balkanlıların yoğun yaşadığı yerlerden toplam yerel yönetimlerden meclis üyesi 142 Balkan Masası Sorumlusu belirlendi.

İl Başkanlıklarından 40, Belediye Başkanlıklarından 142 ve Genel Merkezde 4 kişi ile toplam 186 kişilik Balkan çalışma grubu oluşmuştu. Balkanlıların yoğun olduğu yerlerde bazı il başkanlıklarında Balkan kökenli yönetici yoktu. Yerel yönetimlerde de aynı sıkıntı vardı. Balkan Masası’nda görevlendirilecek Balkan kökenli meclis üyesi yoktu.

İlk önce laf olsun torba dolsun cinsinden “sorumlu” bildirilmişti. Sorumluya ulaşmak mümkün değildi. Bazıları da aynı zamanda STK sorumlusu idiler. Onlar için de o beldede temsil etttiği STK dışında Balkanlı dernek yok, o STK uğraş alanı olan Balkanlı grubu dışında Balkanlı yoktu. Bazı sorumlular ise yurt dışındaki Türk toplulukların yoğun desteklediği siyasi örgüt ve STK’ların sanki CHP içindeki temsilcileriydi.

Ama ben inanıyordum. Balkanlar kimliğinde bu insanlarımızı zamanla ayrıştırıldıkları yoldan tekrar birleştirebilirdik. Ayrılıklardan faydalananların ise kolay kolay yok olacağı beklenmemelidir. İnanmak kolay, ama yapmak zordu. Bu zor işi, işin içinde halledebilirdik. Sürekli faaliyetler yapmalıydık.

BALKAN MASASI ÇALIŞMA TAKVİMİ

Balkan Masası Çalışma Takvimini (Aralık 2020-Ekim 2021), “Genel Başkanlık Onayı” aldıktan ve il ve yerel yönetimlerde belirlenen temsilcilerden hemen sonra başladık. Burada amaç takvim sonrasında bir hedefe varabilme kabiliyetimizi görmekti. Aralık 2020 ve Ekim 2021 tarihleri arasında Balkan Masası Çalışmalarının ilk adımını tamamlayacaktık. Parti İl Başkanlıkları ve Belediye Başkanlıklarında İrtibat Kişilerinin Belirlenmesi Aralık 2020; Gönüllü Kuruluşlar İstişare Toplantıları Ocak-Şubat 2021; Yurtdışı İstişare Toplantıları Mart 2021 Balkan Masası Bilgi Havuzunun oluşması için önemliydi. Burada irtibat kişilerinin belirlenmesi tamamlandı. Gönüllü kuruluşların katılımı ile birçok toplantı yaptık. Faaliyetler kısmında aşağıda bunları anlatacağım. Ama yurt dışı istişare toplantısı gerçekleştiremedik. Bu kolay değildi. Zaten yurt dışı istişare hemen toplantılarına ihtiyaç yoktu.

Bilgi Havuzu çalışması devam ederken Nisan 2021 de Balkan Masası Çalışma Yönetmenliğini hazırladım. Yürürlüğe geçiremedik. Bürokratın düşündüğü ile siyasetçinin yaptığı arasında büyük fark vardı.

UYGULANMAYAN YÖNETMELİK!

Balkan Masasının çalışma usul ve esaslarını bir yönetmeliğe bağlanarak kurumsallaşmaya ihtiyacı vardı. Bu hazırlanan ama yürürlüğe girmeyen yönetmelik de 10 Mart tarihli ve 19. Olağanüstü Kurultayda kabul edilerek yürürlüğe giren Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğünün 2., 3., 21., 22., 28 ve 77. maddelerine dayanılarak hazırlandı.

Balkan Masasının beş yıllık eylem planını hazırlanacaktı. Hazırlanacak eylem planları kapsamında geliştirilecek projeler takip edilerek, projelerin koordinasyonunu sağlanacaktı.

Balkan Masası Yürütme Kurulunda alınan kararlar Başkan tarafından, idari ve bürokratik hizmetleri Balkan Masası Genel Sekreteri tarafından yürütülmesi planlanmıştı.

Balkan Masası Genel Sekreterinin güçlü bir figür olabilmesi için de “Kurul Başkanı’nın teklifi üzerine Genel Başkan’ın oluru ile atanır” ifadesini koymuştum. Burada şifahi genel sekreterliğimi fiili duruma getirmek düşüncesindeydim.

Bunu buraya yürürlüğe bile alınmayan çalışmayı almamın nedeni bundan sonra yapılacak çalışmalarda bir ışık tutmasıdır. Türk yurtlarında teker teker kararan ufkumuza ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk’e gerçekten inanlara bir ışık tutmaktır. Adı masa olmuş, çalışma grubu olmuş, komite olmuş ne yazar. Onu çalışır hale getiren proje üreten ve uygulayan kadrolar olacaktır.

İŞ AKIŞ ŞEMASI

Birçok kurumda dahi olmayan iş akış şeması oluşturdum. Bunu gerçekleştirme gayretine girdim, uyguladım. Resmiyette bu tür çalışma olmasa da hem parti sözcülüğü hem ekonomi masası sorumluluğu hem de Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde diğer çalışmalar dolayısıyla yoğun olan, ama yorgun olarak görmediğim Öztrak’ın kontrollü olarak biraz da yapılanların sonuçlarını da görerek herkesin olumsuz değerlendirdiği ama güvenin ifadesi olarak gördüğüm “ne halin varsa gör” desteğini hep hissettim.

Çalışma Gruplarından, Eşgüdüm Kurullarından ve Ülke Temsilcilerinden gelen çalışmalar Yürütme Kurulunda alınan karar sonrası eyleme dönüştürülecekti.

Bendeki hayalleri durdurmak mümkün mü? Ben başarısız da olsam topraklarımızı çalan suya dur deme zamanı olduğunu düşündüm.

Balkan Masası’nın yetersiz olduğunu Türk Cumhuriyetleri, Türk ve Akraba Toplulukları Masası olarak hedefin büyütülmesi gerektiğini düşünüyordum. Bursa Milletvekili Yüksel Özkan’da aynı düşüncedeydi. İlhami Özcan Aygun ise atom karınca gibiydi. Bütün bunlara yapılması gereken iş olarak görüyordu. Türk Dünyası Müşaviri olarak Dış Politikadan sorumlu Genel Yardımcısı Ünal Çeviköz’e bağlı olarak çalışmak üzere Hasan Kanpolat görevlendirildi. Bunun dışında birçok isim ortada dolaşsa da aslı yoktu. Haftalık olarak Türk Cumhuriyetlerden tercüme raporlar alıyordum. Esasında görevlendirilen arkadaşın özverisiyle hazırlanan raporlardı. Özbekistan Türkü bir arkadaşımız tercüme ediyordu. Mali olarak bir destek olmayınca ancak bu kadar oluyordu. Çalışmalarını da daha çok diplomasi üzerine yoğunlaştırmış, düşünce kuruluşları ile işbirliğine gitmişti. Yıllar sonra konuştuğumuzda CHP’nin duruşu ile ilgili ise serzenişte bulundu.

Bitti…

Kaynak: Abdullah ULUYURT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.