SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan'dan şehir hastaneleri ile ilgili araştırma önergesi

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, Sayıştay'ın 2021 yılı raporlarında yer alan, Şehir Hastaneleri'nde yapılmış çok sayıda usulsüzlük üzerine TBMM'ye Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2022 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2022 08:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan'dan şehir hastaneleri ile ilgili araştırma önergesi

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekimlik görevinde bulunmuş olan Prof.Dr.Yüksel Özkan, önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;

Kazanan Taraf Yüklenici Firmalar Oldu

Şehir Hastaneleri maliyetleri dolayısıyla başından beri ülkenin üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Kamu-Özel İşbirliği ile "Yap-İşlet-Devret" modeli ile "garanti hasta" ve "garanti ödeme" üzerine kurgulanan bu projede kazanan taraf her zaman yüklenici firmalar olmaktadır. Devletin kasasından, 13 şehir hastanesini işleten dört şirkete döviz kurundaki artış nedeni ile 2022'de 33 milyar 769 milyon lira ödeme yapılacak.  Kur kaynaklı farkı kapatmak için halkın bütçesinden toplam 21 milyar 565 milyon lira bu şirketlerin bütçesine aktarılacak.

Yapılmayan İşler İçin Garanti Para Ödenmiş

İptal edilen ve yapılmayan işler için şirketlere para ödenmeye devam edildiği ve hastanelerdeki ticari alanların belirlenenden fazla alana yayıldığı tespit edilen rapor için, hastanelerin adeta "ticarethaneye" dönüştüğünü söyleyen Özkan, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde "tüp bebek" işlemleri ile ilgili olarak görevli şirket tarafından laboratuvar hizmeti sunulmamasına rağmen garanti tutarların ödendiğine dikkat çekerek  Şehir Hastaneleri'ndeki usulsüzlüklerin ve kamuyu zarara uğratan harcamaların denetlemede tek tek ortaya çıktığını dile getirdi.

Garanti Ödemelerin Muhasebe Kaydı Yapılmayarak Gizlenmiş

İstanbul'da bulunan Şehir Hastaneleri'nde yapılan incelemelerde, 2020 ve 2021 yıllarında 209 personele işe gelmeden maaş ödemesi yapıldığı, Kamu Özel İş Birliği modeli kapsamında Şehir Hastaneleri için şirketlere taahhüt edilen garanti tutarlarının hesaplarda gösterilmediği, muhasebe kayıtlarının uygun yapılamaması nedeniyle de kamu zararı oluştuğunun raporlarda belirtildiğini ifade eden Yüksel Özkan, Şehir hastanelerindeki tüm bu usulsüzlüklerin araştırılması, sorunların ve Türkiye ekonomisine vermiş olduğu zararın boyutlarının tespiti için Meclis Araştırma Önergesi verdiğini belirterek, halkın cebinden ödenen tek bir kuruşun takipçisi olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.