SON DAKİKA
Hava Durumu

Özeller’den “Güney Ordu Komutanlığı” önerisi

E. Albay Orkun Özeller, Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye sınırlarından kaçak girişleri önlemek amacıyla Güney Ordu Komutanlığı kurulması önerisini getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Özeller’den “Güney Ordu Komutanlığı” önerisi

Kayhan KAYMAZ

Bordo bereli emekli Albay ve İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Orkun Özeller, Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye sınırlarından kaçak girişleri önlemek amacıyla Güney Ordu Komutanlığı kurulması önerisini getirdi.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinden artık sayıları milyonlarla ifade edeline sığınmacılarla ilgili siyasi partilerin politikaları seçmen tercihlerinin şekillenmesinde en az ekonomi kadar önemli rol oynadı ve oynamaya da devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesi konu yeniden gündeme gelirken, Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan emekli Albay ve İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Orkun Özeller’den çarpıcı bir öneri geldi. Konuya dair köşe yazarımız Kayhan Kaymaz’a açıklamalarda bulunan E. Albay Orkun Özeller, “Son 15 yıldır ülkemize kaçak yollarla giren sığınmacı nüfusu bugün 13 milyona dayanmış olmakla beraber artmaya devam etmektedir. Komşu coğrafyalarda yaşanmakta olan çatışma ve kaos ortamları ile beraber küresel ısınmanın da etkisiyle Orta Doğu ve Afrika'dan kuzeye doğru bir göç dalgası kapımızda beklemektedir. Avrupa, bu insanları Türkiye'de durdurarak kendilerini koruma gayretindedir. Bu nedenle AB müktesebatı diyerek öncelikle bu konudaki fasılları açmış ve bize imzalatmıştır. Dolayısıyla ülkemiz sığınmacıların biriktiği bir hendek konumuna gelmiştir” dedi

TÜRKİYE’YE YÖNELİK PLAN

“Son dönemde sığınmacı ve göçmen nüfusunun Avrupa değil Türkiye'ye yöneldiği, bunların büyük çoğunluğu genç erkeklerden oluştuğu, çatışma bölgelerinden geldiği, hatta Türkiye'ye şeriat getireceğiz hedefiyle geldiği bilgileri alınmaktadır” diyen Özeller, şöyle devam etti:

“Tüm bu bilgiler ışığında bu göç dalgalarının Türkiye'ye yönelik bir plan olduğu anlaşılmaktadır. Son dönemde sığınmacılar ile yaşanan gerginlikler ülkemizi toplumsal olaylara açık hale getirmeye başlamıştır.

Milli Savunma Bakanlığı’nın tüm kuvvetleri kendisine bağlaması nedeniyle siyaset, ordumuzun kötü sevk ve idare edilmesine neden olmaktadır. Bunun yansımalarından biri de hudutlarımızda sığınmacılara yönelik etkin tedbirler alınamayarak, sığınmacı akınlarıyla baş edilememesidir. Bu konuyu beka olarak gördüğümüz için bir çalışma yapılmış ve güney hudutlarında etkili olacak bir yapılanmaya gidilmesi öngörülmüştür.”

ÖZEL HUDUT KOLORDUSU

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçtiğimiz günlerde dile getirdiği güney sınırlarımızı koruyacak özel bir ordunun kurulması gerektiğini ifade eden Özeller, şunları kaydetti:

“Sayın Akşener’in de işaret ettiği üzere bu askeri teşkilatın ismi Güney Ordu Komutanlığı olacak. Sığınmacıların giriş yaptığı komşu ülkeler İran Irak ve Suriye hudutlarını ayrı coğrafi yapısı ve tehdit durumuna göre teşkilatlanacak şekilde 3 müşterek özel hudut kolordusu olması öngörülmektedir. Bu ordunun teşkilatı nerelerde konuşlanacağı, yapısı, silahı ve yetkileri gibi hususları biz değil Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılacak çalıştaylar ile belirlenecektir…

Güney Ordu Komutanlığı'na yönelik Genelkurmay Başkanlığı gerekli çalışmaları yaparken siyasetin de ihtiyaç duyulan yasal ve hukuki düzenlemeleri yapması gerektiğine işaret eden Özeller, “Sınırlarımızın bazı bölgelerine mayın döşenmesi gerekiyorsa mevcut iktidarın imzaladığı Ottawa sözleşmesinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Ya da komşu ülkeler ile hudut güvenliğine etki eden faktörler göz önünde bulundurularak bazı bölgelere yönelik ikili mutabakatlar, anlaşmalar yapılmalı. Yine bir örnek verecek olursak Afgan ve Pakistanlıların genelde kullandığı İran hududunda Ağrı dağı doğusunda ‘at vadisi’ denilen bir bölge var. Vadinin doğusunda kaçak geçişlerle mücadele ediliyor. Batısında terörle mücadele ediliyor. Bir vadi içinde bile yasal düzenlemeler farklı. Siz o hudutlarda görev yapan Mehmetçiğin ne sıkıntılar yaşadığını biliyor musunuz? Bu kahramanlara hukuki ve yasal yetki konusunda destek olması gerekenler ülkeyi yönetenler. Bizim kurulmasını önerdiğimiz ordu ile hudut namustur ilkesi tam anlamıyla hayata geçirilmiş olacaktır” diye konuştu.

HUDUTLARA TAKTİK İHALAR

Siyasetin hiçbir şekilde orduya bulaşmaması gerektiğinin altını çizen E. Albay Orkun Özeller, son olarak şunları kaydetti:

“Önerdiğimiz, gündeme getirdiğimiz Güney Ordu Komutanlığı gibi, Hudut tugaylarına taktik İHA’lar ile takviye yapılması şart. Tabur seviyesinde olmalı. Ayrıca kurulmasını önerdiğimiz Güney Ordu Komutanlığı sayesinde çok önemli sorunu da çözüme kavuşturmuş olacağız. Bugün neredeyse tüm komando birlikleri harekat alanlarında bulunuyor. Acaba bu kadar birliğin burada bulunması gerekli mi?

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, Suriye kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan Kürt bölgesine müsaade edilmeyecek ve gerekli tedbirler alınacaktır. Genelkurmay ile görüşerek tehdit durumuna göre bazı birliklerin kışlalarına dönmeleri sağlanacak böylece sığınmacıların yaratacağı toplumsal olaylara EMASYA kapsamında, Doğal afetlere de DAFYAR protokolleri kapsamında müdahale etme imkanı sağlanacaktır.

Ege ve adalardan gelebilecek tehditlere yönelik de tedbir alınması gerektiği için bu birliklerin plan görevlerine yönelik hazırlıkları yapma imkanı bulacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.