SON DAKİKA
Hava Durumu

Saadet Partisi’nden EYT açıklaması

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, EYT’lilerin acil çözüm bekleyen sorunlarını çözüme kavuşturmak gerektiğini belirterek, “Sonrasında sosyal güvenlik sistemini dönemin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlemek gerekir.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2022 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Saadet Partisi’nden EYT açıklaması

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu’nun (EYT) Olağanüstü Genel Kurulu, geniş katılımla gerçekleştirildi.

EYT Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, genel kurulda güven tazeleyerek, tekrar genel başkan seçildi.

Olağanüstü genel kurulda konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, kongrenin EYT’lilerin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesine vesile olmasını dileyerek, “Uzun bir süredir ülke gündeminde yer alan emeklilikte yaşa takılanlar konusu, bilinmelidir ki sizlerin gayretleriyle ve ısrarıyla konuşulur hale gelmiştir. Bu nedenle EYT konusunun çözümüne ilişkin bu en önemli engeli aştığınız için sizleri ayrıca tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“GERÇEKÇİ VAATLERE İHTİYAÇ VAR”

Popülist vaatler yerine gerçekçi çözümlerin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Beklentiler ve sorunlar ise göz ardı edilmemelidir. İşte tam da bu yüzden erken emekli olanların çalışan kesime yük olduğu gibi bir algıya sebebiyet verilmemelidir. Sosyal güvenlik açıkları yalnızca emekli aylığı ile ilişkilendirilerek belli bir kesimin sebep olduğu sorunlar gibi gösterilmemelidir. Bunun için emeklilik sözleşmeleri, toplumsal uzlaşı, anayasal haklar, toplumsal refah, sosyal devlet gibi ülkenin daha müreffeh bir gelecek için varlığını ortaya koyduğu nosyonlarla hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“ADALET KÂMİL MANADA TESİS EDİLMELİ”

Kaya, sosyal güvenlikte yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Sosyal güvenlikte devletin en büyük gücü, sistem ve kişiler arasında hukuku işletmesi ve adaleti kâmil manada tesis etmesinden ileri gelmektedir. Netice olarak bugün ortaya çıkan EYT sorununa ve EYT’lilerin neden emekli olmak istediklerine doğru bir yaklaşım getirilmelidir. Şurası açıktır ki, ülkemizde son birkaç yıldır giderek artan enflasyon ve hayat pahalılığı, emekliliği gelmiş vatandaşlarımızın emeklilik beklentilerini daha da artmasına neden olmuştur. Öte yandan prim ödemelerine bağlı emekli aylıklarına ilişkin yasal düzenleme de erken emeklilik talebine haklı bir gerekçe oluşturmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK GEREKİR”

EYT’lilerin beklentilerine gerekçe olan nedenler ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Kaya, şunları kaydetti; “Söz konusu yasal düzenlemeler ivedilikle revize edilmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu, özerk kimliğinin ve özgün süreç yönetiminin olduğu bir yapıya kavuşturulmalıdır. Kayıt dışı istihdamla mücadele edilirken sigorta prim oranlarının ödenebilir seviyelere getirilerek prim tahsilat oranları artırılmalıdır. Saadet Partisi olarak bizler de EYT sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü az önce ifade ettiğim gibi bugün belli bir yaş grubu için önümüzde duran sorun yarın başka şekilde ve daha karmaşık bir halde karşımıza çıkabilir. Bunun için öncelikle EYT’lilerin acil çözüm bekleyen sorunlarını çözüme kavuşturmak gerekir. Sonrasında sistemsel hataları onarmak ve sosyal güvenlik sistemini dönemin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlemek gerekir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.