SON DAKİKA
Hava Durumu

İşte yapay zekanın 2022 Dünya Kupası şampiyonu tahmini

Bir yapay zeka modeli, Brezilya'nın 2022 FIFA Dünya Kupası'nı kazanma ihtimalini yüzde 25 olarak belirledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2022 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
İşte yapay zekanın 2022 Dünya Kupası şampiyonu tahmini

Londra'daki Alan Turing Enstitüsü'nün tahmin modeline göre, 2022 Dünya Futbol Kupası'nı kazanma ihtimali en yüksek olan ülkenin Brezilya olduğu bildirildi. Kamuya açık model Brezilya'ya 4'te 1 şans verirken, İngiltere'nin şansı 10'da 1'den daha az olarak belirtildi.

Bahisçilerden bankacılara kadar pek çok kişi, Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Futbol Dünya Kupası'nın galibini tahmin etmeye çalışan modeller geliştirse de bunların çoğu kapalı kapılar ardında yapıldı.

100 bin simülasyon yaptılar

Alan Turing Enstitüsü'nden Nick Barlow ve meslektaşları, insanların evlerindeki bilgisayarlarında çalıştırabilecekleri bir model geliştirdi. Bin turnuva denemesi, ortalama bir dizüstü bilgisayarda 15 dakika sürüyor. Barlow, "Yaptığımız çoğu şeyin açık kaynak kodlu olması bizim için oldukça önemli. İnsanları buna dahil olmaya, kodumuzu kullanmaya ve bize katkıda bulunmaya teşvik ediyoruz" dedi.

Barlow ve ekibi, modellerini kullanarak turnuvayı 100 bin kez simülasyonda oynattıklarında, Brezilya'nın yüzde 25 oranında kazandığını, en yakın rakiplerinin ise yüzde 19 ile Belçika ve yüzde 13 ile Arjantin olduğunu gördü.

Nasıl tasarladılar?

Araştırmacılar, maçları tahmin etmek için takımlara savunma ve hücum puanı veren yerel liglerdeki maçlar için kullanılan yaygın bir yöntemi uyarladılar. Öte yandan turnuvaya ev sahipliği yapan Katar hariç hiçbir takımda bulunmayan ev sahibi avantajını ortadan kaldırmak ve uluslararası dostluk maçlarında birbirleriyle oynayan takımların gücü arasındaki farkları hesaba katmak için modellerine ince bir ayar getirdiler.

Buna ek olarak modeli, yarı finaller ve finaller gibi belirli maçların sonuçlarına ve daha yeni maçlara daha fazla ağırlık verecek şekilde ayarladılar. Tahminlerinin gerçek dünya sonuçlarıyla ne kadar eşleştiğini görmek için modeli, geçmiş turnuvalar üzerinde çalıştırdılar. Buradaki performansa göre bir ayar daha yapıldı.

Zeileis'in modeliyle uyuşuyor

Barlow'un modeli, Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'nden Achim Zeileis ve meslektaşlarının tasarladığı algoritmanın, Brezilya'nın da muhtemel kazananlar arasında olduğu ve şanslarını yüzde 15 olarak belirledikleri bir modelle uyuşuyor.

Alan Turing Enstitüsü'nün tasarladığı modele göre takımların kazanma şansları işte şöyle:

fifa.png

Diğer modellerin tahminleri

Ancak diğer modeller farklı kazananlar öngörüyor. Sigorta şirketi Lloyd's, tahmini yapmak için takım oyuncularının kolektif sigortalanabilir değerini kullanarak İngiltere'nin finalde Brezilya'ya galip geleceğini öngörüyor. Aynı model 2014'te Almanya'nın, 2018'de ise Fransa'nın Dünya Kupası'nı kazanacağını doğru tahmin etmişti.

Oxford Üniversitesi'nden Matthew Penn ve meslektaşları tarafından tasarlanan ve Euro 2020'nin kazananı İtalya ile sekiz çeyrek finalistten altısını doğru tahmin eden bir model ise en olası kazanan olarak Belçika'yı öngörüyor. Bu model, atılan ve yenilen gollerin ortalama bir değer etrafında eşit olarak dağıldığını varsayıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.