SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa ve kimlik

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2022 19:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2022 19:31

Merkezi idare, Yerel yöneticilerimiz, Kent dinamiklerimiz ve tüm Bursalılar olarak bir karar vermeliyiz.

Turizm ve Tarih şehri mi?

Tarım ve Hayvancılık şehri mi?

Yoksa

Teknoloji ve Sanayi şehri mi olacağız.

Son yıllarda, siyasetin fazlaca bulaştığı, liyakatsiz ve art niyetli kişilerin eline kalan, en büyük marka değerimiz olan şampiyon Bursaspor'umuzun, el birliği ile 2. lige düşürülmesinden sonra hiç yüzleri kızarmayan ve halen ortalıkta dolaşarak fikir beyan edenler,

Bursa’mızın yüz karalarıdır.

Onun için spor şehri olma umudumuz şimdilik tozlu raflardadır ve kulübün düşürüldüğü bu ekonomik şartlarda ne zaman gerçekleşeceği büyük bir muammadır.

***

Bu dönemde; Kültür, Sanat ve Finans merkezi olma iddiası ve hazırlığında olan İstanbul'un, niteliksiz ve kirli sanayii Bursa ve civar ilçelerimize doğru hızla gelmektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde gerek nüfus artışı gerek trafik ve gerekse çevre konularında ciddi sıkıntılar yaşayacağımız aşikardır.

Uzay çağı, Bilgisayar ve Teknoloji çağı aşamalarını yaşadık, sonuçlarını hep birlikte gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Daha fazla keşmekeş,

Daha fazla kirlilik ve

Daha fazla mutsuzluk...

Görüyoruz ki bugün gelinen noktada, dünyadaki huzursuzluğun ve gerginliğin en önemli nedeni; gıda ve enerjiye erişimdeki sıkıntıdır.

***

Özellikle gıdada dünyada kendi kendimize yeten birkaç ülkeden biri iken, uygulanan hatalı tarım politikalarıyla, bugün maalesef sıkıntı yaşar hale geldik.

Doğru tercihler ve kararlarla bu durumu düzeltmemiz mümkün, yeter ki hatayı kabul edip doğru uygulamalara yönelebilelim.

Bizde bu potansiyel fazlasıyla var.

***

Ülkemizin Petrol ve Doğalgaz vb. rezervleri -şimdilik- yok ama Bor ve Mermer rezervlerimiz dünya sıralamasında ilk sıralardadır ve çıkarılıp işlenmeyi beklemektedir.

Bursa'mızın dağ köyleri Mermer rezervleri konusunda son derece şanslıdır. Dünyadaki en zengin, en renkli ve kaliteli mermer yatakları Bursa'dadır.

Ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawkins; yeni yaşam alanları ve yeni kaynaklar bulunmadığı takdirde insanlığın bin yıl ömrü kaldığını belirtirken, Orhaneli/Dağakça-Erenler bölgesinde tespit edilen 105 milyar dolarlık rezervin, bugünkü teknoloji ile çıkarılıp işlenmesi ve piyasaya sürülmesi, yaklaşık 900 yıllık bir süreçtir.

Bu da gösteriyor ki;

Ülkemizin hem gıda hem de enerji konularında alternatifleri var,

Yeter ki siyasi irade devreye girsin ve yatırımcının önünü açsın.

***

SÖZ:

Bulmanın anahtarı aramaktır, bulanlar hep arayanlardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.