SON DAKİKA
Hava Durumu

Faiz tek hane, ya enflasyon?

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2022 19:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2022 19:17

Türkiye Cumhuriyeti devleti, diplomaside tarihinin en başarılı sürecini yaşamaktadır. Dış politikada önemli gelişmeler oluyor. Rusya-Ukrayna savaşındaki duruşumuz, her iki ülkenin yanında dünyanın da takdir ve güvenini kazanmıştır. Gerek tahıl koridorunun Türkiye'nin kontrolünde açılıp devam etmesi ve gerekse esir değişimlerinde ülkemizin güvenilir gözlemci pozisyonu, diplomasideki başarımızın yadsınamaz göstergesidir.

Diğer yandan ülkeler arasında sürekli küskünlük olamaz, olmamalı prensibi ile Mısır’la başlatılan ve Suriye ile devam etmesi muhtemel olan diyalog mekanizması son derece değerlidir.

Çünkü ülkeler arasında dostluktan çok, karşılıklı çıkarlar söz konusudur.

Finlandiya ve İsveç'in Nato üyelikleri konusunda, üyelikten doğan haklarımızı kullanmadaki kararlı tutumumuz meyvelerini vermeye başlamış ve her iki ülke parlamentolarında taleplerimiz doğrultusunda kararlar birer birer alınmaya başlanmıştır.

Her yazımızda belirttiğimiz gibi, ülkemizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın dışarıdaki itibarı son derece yüksek.

Dış politikada, içeride ve dışarıda terörle mücadelede, dostlarımızın takdirini kazanırken, düşmanlarımızın tepkisini çekmiş durumdayız.

***

Lakin, ekonomik kararlar konusunda maalesef aynı başarıyı bir türlü yakalayamadık.

Faizi tek haneye indirdiğimizi, enflasyonu da indireceğimizi üstüne basa basa söylerken şunu unutmamak lazım.

Faizler, uygulanan ekonomik programların başarısı sonucu düşmedi. Sizin parmak sallamanız ve müdahaleniz neticesinde düştü.

Tamam, dünyada faiz yükselterek enflasyonu kontrol altına alma çabaları henüz sonuç vermemiş olabilir ama sürekli faiz indirerek bizde de maalesef enflasyon kontrolden çıktı.

Faiz tek haneli ama hissedilen gerçek enflasyon neredeyse üç haneli.

Aslolan, piyasaları iyi okumak ve gerektikçe faiz indirim ve faiz artırımlarını kontrollü şekilde yapmaktır. Bu kararları yaklaşan seçim sürecine sıkıştırmamak gerekir.

Küresel baronlar, emperyalist çeteler ve yerli işbirlikçileri zaten iş başındalar, her fırsatı iktidarı yıpratmak için değerlendirme gayretindeler.

Daha asgari ücret açıklanmadan üç beş büyük market piyasayı manipüle ederek birçok üründe sert fiyat artışları yapmaya başladılar.

Sayın Devlet Bahçeli'nin dediği gibi, bu marketlerin kime bağlı olduğu, kime hizmet ettiği ve ortaklık yapıları araştırılmalıdır.

TC. Merkez Bankası’na yapılan müdahaleleri piyasalara yapamazsınız,

Piyasalar müdahaleyi kaldırmaz, piyasalarda gerçek fiyatı belirleyen; arz ve taleptir.

Siz, arz ve talebin piyasada sağlıklı bir ortamda karşılaşması için gerekli tedbirleri almak, ortamı oluşturmak ve denetimleri düzenli yapmakla yükümlüsünüz.

Bu arada Sayın Bakan Nebati, "enflasyonda en yüksek değerler görüldü, bundan sonra aşağı yönlü seyir başlayacak" diyor ama bugüne kadar hiçbir söylediği tutmadığı için, bu söyleme de inanmakta zorlanıyoruz

***

SÖZ;

Başarının anahtarı; Sabır, İstikrar ve Tekrardır.                    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.