SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’nın yüzü gülsün!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2022 13:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2022 02:41

Tam Türk Dünyası Devletler Teşkilatı’nın duyurulduğu günlerde;

Kısa adı TÜRKSOY olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın 2022 Türk Dünyası Başkenti olarak Bursa’yı ilan etmesi bize çifte sevinç yaşatmıştı.

Düşünsenize binlerce yıllık medeniyetimizin üç kıtaya hükmeden 624 yıllık hanedan devleti Osmanlı’ya başkentlik yapmış Bursa, sadece Türk coğrafyası değil dünyada vitrine çıkacaktı.

Dedim ki “Avrupa Kültür Başkentliği ödülüne talip”, 2026 yılında da Osmanlı Devleti’nin 700. yılını kutlayacak olan Bursa, son yerel seçimdeki tercihi de dikkate alınarak yatırıma boğulur

Ne oldu biliyor musunuz?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş’a üstü kapalı olarak “bakın başınızın çaresine, kendi bütçenizle ne yapacaksanız yapın” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçı ve orkestra desteği, Türk dünyasından Bursa’da ağırlanacak gazetecilerin konaklama giderlerini karşılama gibi küçük katkıları dışında genel bütçeden Türk Dünyası Başkenti Bursa’ya doğru dürüst bir kaynak ayrılmadı.

Sizin anlayacağınız koca yıl; bol bol kültür sanat etkinlikleriyle geçirilecek, Büyükşehir Belediyesi’nin iktisadi teşebbüsleri olan Tarım AŞ ve Kültür AŞ bütçesinden planladığı yatırım ve organizasyonlarla kutlama programı icra edilmiş olacak…

Ama sonuçta Bursa her zaman olduğu gibi yine ürettiğinin, medeniyet dünyamızdaki kimliğinin ve öneminin karşılığını alamamış olacak.

***

Konuyla ilgili Sayın Mustafa Esgin, Emine Yavuz Gözgeç ve Mustafa Hidayet Vahapoğlu'nun cılız kalan birkaç girişiminin dışında meseleye partisine bakılmaksızın Bursa milletvekillerimiz de tam anlamıyla sarılmış değil.

Oysa Bursa milletvekillerinin geçmişte Eskişehirli parlamenterlerin yaptığı gibi kenetlenip "Biz de TBMM’den Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkındaki Kanun gibi bir Bursa Kanunu çıkartalım” diyemedi.

"Birleşelim, lobi yapalım, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çıkalım, 2022 Türk Dünyası Başkenti Bursa’yı bu yıl yatırımlara boğalım, her ay birkaç temel atalım" derdinde olamadılar.

Örneğin; “Şimdiye kadar 10 defa tamamlanması gereken Hızlı Tren Projesi’nin Bilecik-Yenişehir, Yenişehir- Bursa (Geçit), Bursa (Geçit)-Bandırma etaplarını, Bursa-Orhaneli Yolu Doğancı Tüneli ile Gemlik-Mudanya Sahil Yolu Projesi’nin bir an önce bitirilmesini sağlayalım. Yenişehir-Bilecik bölünmüş yol projesini de tamamlatalım” diyemediler.

Başka neyi diyemediler peki?

Sıralayalım o zaman:

Bursa’da sağlığın yükünü Şehir Hastanesi’ne bindirdik. Özel hastanelere sürekli kamudan doktor ve personel transferi söz konusu. Yeniden inşa edilmesi gereken merkezdeki Bursa Devlet Hastanesi ile geciken Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin inşaatını hızlandıralım, böylelikle Çekirge ve Yüksek İhtisas Hastanelerinin iş yükünü de hafifletmiş oluruz.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle il genelinde 40’ı aşkın devlet okulu yıkıldı. Birçok eğitim kurumu geçici olarak başka okulların binasında hizmet veriyor. Bu durum öğrenci ve öğretmenler açısından sorun teşkil ediyor. Yıkılan okulların en kısa sürede inşasını tamamlayalım, hepsine Türk dünyasından bir büyüğün ismini verelim ve önümüzdeki yıl hepsinin kapısını açalım

***

Deprem kuşağındaki Bursa’da kentsel dönüşüm rant uğruna heba edildi. Yapı stokunun yüzde 70’i kaçak ve özellikle Bursa merkezdeki mahallelerde bina yaşları 50’yi geçti. Özel bir Bursa kanunuyla bu işi çözelim.

Botanik Köprülü Kavşağı, Üniversite-Görükle Metro Hattı, Yeni Adliye Köprülü Kavşağı, Çalı-Gürsu Metro Hattı, Trafik İzleme Merkezi ve EDS, Hürriyet-Yunuseli Köprülü Kavşağı, Beşyol Kavşağı Projesi, Ata Bulvarı Durmazlar Alt Geçidi, Ata Bulvarı Sarı Cadde Altgeçidi, Balıklıdere Köprüsü, Soğanlı Köprülü Kavşağı, Samanlı Mahallesi Cenup Kanalı ve Deliçay Deresi Köprüleri ve Bağlantı Yolları Projesi’nin temellerini attıralım da şu Bursa’nın trafiğini biraz rahatlatalım…

Yine Uludağ Kapalı Katlı Otopark ve Spor Tesisi, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi, Atatürk Kapalı Spor Salonu Yenileme Projesi, Ürünlü Millet Bahçesi, Güzelyalı Yat Limanı Yapımı, Bey Sarayı Projesi, Mudanya Yarımada Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi, Yeni Açık Hava Tiyatrosu, Çekirge Havuzlu Park Projesi, Yıldırım 75.Yıl Kent Ormanı, Mudanya Otopark ve Meydan Düzenlemesi ile Kestel Alaçam Gençlik Parkı’nın bitirelim de Bursa’mızı biraz daha güzelleştirelim…”

***

Turizmden eğitime, tarımdan barajlara yarım kalanlarla birlikte daha birçok projesi var Bursa’nın…
Lakin şu yukarda saydıklarıma bile şimdi başlansa birkaç yıl sonra bambaşka bir Bursa’da yaşıyor olacağız.
2013'te Türk Dünyası Başkenti ilan edilen Eskişehir’deki uygulamalara baktım.

Eskişehir başkent programına o dönem 1 milyar TL kadar kaynak ayrılmış, hem de kanunla…

Ama konu Bursa olunca kimse kılını kıpırdatmıyor. 1992’de başladım mesleğe, aradan 30 yıl geçti hala Bandırma-Bursa-Bilecik tren projesini yazıyor, konuşuyoruz. Bursa’nın kaderi bu galiba. Doğancı Barajı bile tüm bağlantı hatlarıyla birlikte tam 40 yılda bitirilebilmişti.

***

Sözün özü:

İzmir’e, Ankara’ya, İstanbul’a yağdıranlar konu Bursa olunca kıyıdan kenardan dolaşıyorlar…

Ama Bursa’yı bir anlatmaya başladıklarında; “yok şöyle şehir, yok böyle şehir” diye envai çeşit nutuk atıyorlar. Artık bu sözlere karnımız tok…

Dış ticaret hacmi 24 milyar dolar olan kadim Bursa, bu ilgisizliği hak ediyor mu?

Haksız mıyım Sayın AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Sayın MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı, Sayın CHP İl Başkanı İsmet Karaca ve İYİ Parti İl Başkanı Sayın Selçuk Türkoğlu…

Sayın Bursa Milletvekillerimiz; Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç, Efkan Ala, Osman Mesten, Vildan Yılmaz Gürel, Zafer Işık, Muhammet Müfit Aydın, Atilla Ödünç, Lale Karabıyık, Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Yüksel Özkan, İsmail Tatlıoğlu, Ahmet Kamil Erozan, İsmet Büyükataman ve Mustafa Hidayet Vahapoğlu?

***

Tarihi bir fırsat önümüzde duruyor, gelin şu Bursa’ya 2022 yılında Türk Dünyası’nın başkenti olduğunu güçlü bir şekilde hissettirelim…

Medeniyetimizin yüz akı Bursa’nın ve Bursa halkının yüzünü güldürelim…

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bursa sizden gelecek güçlü bir desteği bekliyor…

Her köşesi Türk ve Müslüman olmanın çilesini çekenlerin torunlarıyla dolu Bursa, Cumhuriyetimizin 100. yılı gibi, Osmanlı Devleti’nin 700. yaşında (1326-2026) “kökşehir” olduğunun gururunu yaşasın…

Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinden hareketle "Bursa’yı ihya edelim ki medeniyetimize verdiğimiz önem hissedilsin!"

***

Dip not:

Şimdi bu konuda “Bursa’ya onca iş yaptık, şu kadar bütçe harcadık” denilecektir. Onlara da cevabımız, “Haklısınız. Hanlar Bölgesi projesi, Emek-Şehir Hastanesi Metro hattı gibi başlanılan bütün yatırımlara minnettarız. Ama ne yaparsanız yapın, yetmiyor Bursa’ya… Çünkü yılların ihmali söz konusu” olsun!  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.