SON DAKİKA
Hava Durumu

İnegöl’de geçmiş ile geleceği buluşturan “Bir Aş Hikayesi” başladı

Geçtiğimiz yıl ilan edilen Türk Mutfağı Haftası, Bursa’da merkez ve ilçelerde yapılacak organizasyonlarla kutlanıyor. Türk Mutfağı Haftasının açılış programına ise Kent Müzesinde hazırlanan “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” isimli sergi ile İnegöl Belediyesi ev sahipliği yaptı. Asırlık lezzetler, İnegöl’ün yemek ve mutfak kültürünü yansıtan sergi 27 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2023 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
İnegöl’de geçmiş ile geleceği buluşturan “Bir Aş Hikayesi” başladı

Turizmde önemli bir başlık olarak karşımıza çıkan gastronomi, Bursa’da yerel yönetimlerin katkılarıyla değerine değer katıyor. Asırlık lezzetlerin yeniden sofraları süslemeye başladığı, yerel yemeklerin birer marka lezzete dönüştüğü bu süreçte İnegöl’de Bursa özelinde ortaya koyduğu çalışmalarla dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde gastronomi ve turizm alanında önemli çalışmalar ortaya koyulan İnegöl’de, İnegöl Belediyesi öncülüğünde şehrin sanayi ve tarım kimliğinin yanında bu alanda da değerler ön plana çıkartılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş pek çok lezzeti yeniden sofralarla buluşturan çalışmalar, Gastro İnegöl markasıyla hem şehre değer katıyor hem de geçmişin izleri geleceğe taşınıyor.

GASTRO İNEGÖL ÇALIŞMALARINI TAÇLANDIRAN SERGİ

Bir yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl ilan edilen Türk Mutfağı Haftası da bu yıl ikinci kez kutlanıyor. Bursa ve İnegöl özelinde sürdürülen gastronomi çalışmaları ışığında 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kutlamaları Pazartesi günü İnegöl’den başladı. Türk Mutfağı Haftası, Bursa’da Valilik koordinasyonuyla; Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Turizm Tanıtma Birliği ve İnegöl Belediyesi iş birliğinde gerçekleştiriliyor. 1 hafta boyunca merkez ve ilçelerde yapılacak etkinlikler ile kutlanacak haftanın açılış programı ise “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” isimli sergiyle İnegöl’de gerçekleştirildi. Gastro İnegöl çalışmalarını da taçlandıran sergide; İnegöl’ün yemek ve mutfak kültürü tanıtılıyor. Geçmişten günümüze İnegöl’ün mutfak kültürünü yansıtan tarım aletleri ve kap kacaklar ile atıksız mutfakların atası sayılan kuru yufkalar ve onlardan hazırlanan ürünler, günümüz reçeteleriyle hazırlanan çeşitli birkaç yemek ve canlı performans ile yufka açma gibi etkinlikler yer alıyor. İnegöl Kent Müzesi Sergi Salonunda yer alan “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” isimli sergi, 27 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

“İNEGÖL HER ZAMANKİ GİBİ FARKINI ORTAYA KOYUYOR”

Serginin açılışı Pazartesi günü 14.00’da İnegöl ve Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Serginin açılış konuşmasını Dr. Kamil Özer yaptı. İnegöl’den ve sahip olduğu değerlerden övgüyle söz eden Özer; “Bugün çok özel bir programla bir araya geldik. İnegöl yine her zamanki gibi bir farkı ortaya koyarak, gastronomi haftasında yine biz varız, biz her şeyin önündeyiz, her zaman sizin yanınızdayız ve hep ilklerdeyiz dedi. Başkanıma bu vesileyle çok teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum kendisini. Kültür, sanat, tarih, edebiyat, bilgi… Bunlara ne kadar çok sahip çıkıyorsanız millet olarak, o kadar varsınız demektir. Ve bunu ne kadar geleceğe aktarabiliyorsanız da o kadar gerçek bir milletsiniz ve kökleriniz o kadar sağlam. İçinde bulunduğumuz bu mekan; tarihi, kültürü ve geçmişimizin izlerini ortaya koyan önemli bir mekan. Dolayısıyla bizim bütün müzelerimizi, kültürümüzü, değerlerimizi gelecek nesillerin görmesi lazım. Şu an burada gezildiğinde göreceğiniz alet ve edevatları belki bugün gençlerimiz görse bu ne diye bakacaklardır. Oysa dedelerimiz yüz yıllarca hayatını bunlarla sürdürdü. Dolayısıyla bu kültürü taşımak çok önemli” dedi.

İNEGÖL BİR HİKAYE YAZIYOR

İnegöl’ün gastronomide bir hikaye yazdığına da değinen Dr. Kamil Özer, “Turizmde bu işi yapabilmenin ve geleceğe aktarabilmenin en önemli konusu bir hikaye yazmak. Bir toplumun, bir milletin hikayesi varsa anlatabilecek, o kadar büyük ve önemlidir. İnegöl’de dedi ki ‘Bizimkisi Bir Aş Hikayesi.’ Bugün Gastro İnegöl olarak bu aşı, yemeği bir hikaye olarak benimsedi ve hikaye yazıyoruz. Bizler de Kültür Turizm Bakanlığı ve İl Müdürlüğü olarak Türk Mutfağı Haftasını kutlamaya başlarken İnegöl’ümüzün ev sahipliğinde aşın da mobilyanın ve ahşabın da hikayesini yazan İnegöl’de ‘Bir Aş Hikayesi’ yazan İnegöl’den başlayarak buradan duyurmak istedik. Günümüzün ve haftamızın kutlu olmasını, burada yapılan çalışmanın gelecek nesillere aktarılması ve başarılı olmasını, İnegöl’deki bu hikayenin bütün Bursa’ya ve Türkiye’ye taşınmasını temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.

“İNEGÖL SADECE İNEGÖL KÖFTESİ DEĞİL, DAHA FAZLASI”

Dr. Kamil Özer’in ardından İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da kürsüye gelerek günün anlam ve önemine ilişkin ifadelerde bulundu. “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” sergisinin paydaşlarla birlikte hayata geçirildiğini dile getiren Başkan Taban, “Katkı ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. İnegöl üretiyor, gelişiyor, büyüyor, büyütüyor, ülke hedeflerine katkı koymaya devam ediyor. Çok bereketli topraklardayız. Lakin tüm özelliklerimizin yanı sıra bugün Türk Mutfağı Haftası üzerine bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bu alanda İnegöl’de yeni bir sayfa açmak istedik. Gastronomi turizmi yapalım istedik. Aslında bu turizmi gerçekleştirdiğimizi ve bunun üzerine koyabileceğimizi, daha güçlü sürdürebileceğimizin farkına vardık. Bu farkına varma olayı da İnegöl Köftesi ile gerçekleşti. İnegöl aslında sadece İnegöl Köftesi değil, bundan daha fazlası diyerek bir gastronomi tanıtımı ve bu değerlerin farkına varma gibi bir çalışma gayreti içerisine girdik. Şu anda 150’den fazla yemek zenginliği olan bir İnegöl var. Biz bunların bir kısmını marka tescili aldık. Bir kısmına almak üzere başvurularımız var. Yine coğrafi işaret almak üzere başvurduğumuz, sonuçlanmak üzere olan yemeklerimiz var. Yenilikçi bakışla genç kardeşlerimize dönük neler yapabiliriz… Bugün hamburger diye bir başlık var. Onu biz İnegöl Köftesiyle harmanlayıp İnegöl’e özgü bir gençlik menüsü oluşturabilir miyiz gayreti içerisindeyiz. Yine çok yakın zamanda açılışını yapmak istediğimiz İnegöl Yeni Kent Meydanımızın önünde bir Gastronomi Mutfağımızı hayata geçireceğiz. Aslında işin hülasası; geçmişimize sahip çıkıyoruz, değerlerimize sahip çıkıyoruz, bunları yaşatmak adına da tüm paydaşlarımızla beraber buna sahip çıkmaya devam edeceğiz. Burada biz ekonomik bir değer oluşmasını da istiyoruz. Aynı zamanda da bir tanıtım aracı, bir marka enstrümanı olarak elimizde olmasını arzu ediyoruz” dedi.

İLKLERİN ŞEHRİ İNEGÖL

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halide Serpil Şahin ise “İlklerin şehri İnegöl’deyiz. İlçe bazında kurulmuş ilk Kent Müzesidir içerisinde bulunduğumuz bu mekan. Tarihsel olarak da incelediğimizde, İnegöl tarihte birçok ilke imza atmıştır. Gastronomi de hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Toplum olarak ikram etmeyi çok seviyoruz. Paylaştıkça arttığına inanıyoruz ve biz de İnegöl olarak, Bursa olarak bu lezzetlerin daha çok artması için bu lezzetlerin paylaşımını ön görüyoruz. Bursa’da geçen yıl çok güzel bir Gastronomi Festivali yapıldı. İnegöl Belediyemizin ekibi de orada çok güzel bir birincilik kazanmıştı. Ben kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum. İnşallah ağzımızın tadı bozulmadan bu aş hikayesini sonuna kadar sürdürebiliriz” şeklinde konuştu.

İNEGÖL ÇORBA İKRAM EDİLDİ

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Ardından misafirler sergiyi ilgiyle gezerek hem geçmişten günümüze İnegöl’ün yemek ve mutfak kültürünü tanıdı hem de canlı performans yufka açma etkinliğini izledi. Sergi açılışı sonrası çarşı bölgesinde göç mutfağının İnegöl’e armağanı olan coğrafi işaretli İnegöl köftesinden yola çıkarak, bilye şeklinde yuvarlanmış köftesi ve pekmezli simidiyle hazırlanan İnegöl Çorba adlı çorba ikramı gerçekleştirildi. Bin kişilik çorba ikramına vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.