SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’yi ikiye bölen tartışma: Ruslara vize yasağı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya vatandaşlarına vize yasağı uygulanması tartışmalarında fikir ayrılığına düştü. Bir yanda Ruslara vize yasağını yaz aylarının başından bu yana kısmi olarak uygulamaya başlayan ülkeler, diğer yanda ise Rus vatandaşlarını cezalandırmanın yanlış olacağını savunanlar… Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen toplantının ikinci gününde ise Josep Borrell, uzlaşmaya varmak hususunda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2022 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2022 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
AB’yi ikiye bölen tartışma: Ruslara vize yasağı

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Çekya’nın başkenti Prag’da üye ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları toplandı. Gayriresmi toplantının ikinci gününde ana gündem maddelerinin başında Rusya’ya vize ambargosu ve Ukrayna’ya askeri destek yer alıyor.

“UZLAŞMAYA VARILMALI”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ruslara AB genelinde vize yasağı uygulanmasında üye ülkelerin arasındaki fikir ayrılığına işaret ederek, bir konsensüs oluşturulması gerektiğini vurguladı. Borrell, konuya yönelik olarak yaptığı açıklamada “Bir anlaşmaya ve siyasi bir karara varmamız gerekecek,” dedi ve Rus toplumu ile Avrupa halkı arasındaki insan odaklı ilişki gibi önemli bir konuda bölünmüş görünmeyi göze alamayacaklarını söyledi.

Bu hamle, Rusların AB ülkelerine seyahat için vize başvurularında çok daha uzun süre beklemesine ve vize ücretlerinin artmasına sebep olabilir. Bazı Doğu Avrupa ülkeleri, anlaşma sağlanamazsa vize yasağını kendileri uygulayacaklarını belirtti.

“UKRAYNALILARIN KANIYLA ÖDENİYOR”

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Ruslara vize yasağının gerekli olduğunu söyleyerek, “Zamanlama çok önemli. Zaman kaybı Ukraynalıların kanıyla ödeniyor” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock vize yasağına yönelik fikir ayrılığına ve milliyetçi içe kapanmalara karşı uyarıda bulundu.

Financial Times’ta yer alan habere göre Estonya, Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Polonya, ortak bir bildiri yayınlayarak Avrupa Komisyonu’ndan Rus vatandaşlarının Avrupa Birliği ve Schengen bölgesine akışını kesin olarak azaltmak için önlemler tavsiye etmesini istedi.

Kiev ise Rus işgaline karşı böyle bir hamlenin gerekli olduğunu savunuyor. Rus turistlere AB genelinde vize yasağı uygulanmasına karşı çıkanlar arasında ise Fransa, Almanya, Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.