SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Yunanistan'ın S-300'lerine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sistemlerinin Girit Adası’nda bulunmasının, sistemler “önceden alındığı” için ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında olmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2022 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2022 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
ABD'den Yunanistan'ın S-300'lerine ilişkin açıklama

Euronews’da yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Akdeniz’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı F-16’ların Yunanistan’a ait S-300’ler tarafından taciz edildiğini duyurmasının ardından Yunan internet sitesi Hellas Journal’ın sorusunu yanıtladı.

Türkiye, Yunanistan’ın S-300’lerle Türk jetlerine ‘radar kilidi’ atmasına ilişkin belge ve radar kayıtlarını NATO’ya ileteceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında, “"Yunanistan tarafının S-300'leri satın alması 1990'larda, CAATSA Yasası'nın kabul edilmesinden onlarca yıl önce gerçekleşmiştir. CAATSA Yasası'nın 231'inci bölümü, 2 Ağustos 2017 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen önemli işlemlere yaptırım uygulanmasını öngörüyor." ifadelerine yer verdi. 

Türkiye ve Yunanistan'a çağrıda bulunan ABD'li sözcü ayrıca, "Tüm NATO müttefiklerini, ittifak içinde tam bir birlikte çalışabilirlik sağlamaya teşvik etmeye devam ediyoruz." Dedi.

Ne olmuştu?

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da söz konusu tacize ilişkin, "Sürekli gerginliği artırmaya çalışan komşumuzun bu yaptığının görülmesi lazım anlaşılması ve anlatılması lazım. Bu kadar aleni şımarıklık bu kadar pervasızlık kabul edilemez" açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün,  Yunanistan tarafından NATO görevi sırasında Türk F-16'larına 'radar kilidi' atılmasına tepki göstermişti. Erdoğan, "Yunanistan, bizim ne askeri, ne ekonomik, ne siyasi olarak dengimiz ve muhatabımız değildir." diyen Erdoğan, "Yunanistan hava sahamızı, uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S-300 radar kilidi atma seviyesine çıkararak NATO ve müttefiklere meydan okumuştur." ifadesini kullanmıştı.

Millî Savunma Bakanlığı, Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine S-300 ile 'radar kilidi' atılmasının radar kayıtlarının NATO'ya gönderileceğini açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.