SON DAKİKA
Hava Durumu

750 bin işçiyi ilgilendiriyor! EYT çıkarsa iş sözleşmeleri feshedilebilir!

Taşerondan işçi kadrosuna geçen 750 bin işçiyi ilgilendiriyor! 696 sayılı KHK işçisi olarak adlandırılan taşerondan kadroya aktarılan çalışanların, EYT çıkarsa emekliliğe hak kazananların iş sözleşmelerinin feshedilmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesi ile ilgili çalışmaları sürerken 696 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin durumunun ne olacağı, konu ile ilgili çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu. Peki, Taşerondan işçi kadrosuna geçenler EYT ile emekli mi edilecek? Zorunlu emeklilik ne demek? 696 sayılı KHK kalkacak mı? İşte merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2022 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
750 bin işçiyi ilgilendiriyor! EYT çıkarsa iş sözleşmeleri feshedilebilir!

750 bin işçiyi ilgilendiriyor! Zorunlu emeklilik uygulaması kapsamında 696 sayılı KHK kapsamındaki işçiler EYT çıkarsa iş sözleşmeleri emeklilik nedeniyle feshedilebilir. 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre taşerona bağlı çalışanlar sürekli işçi kadrosuna alınmıştı. Aralıkta Meclise gelmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi çıkarsa 1 milyona yakın işçinin zorunlu emeklilik kapsamında iş sözleşmeleri iptal edilecek.

EYT ÇIKARSA TAŞERONDAN İŞÇİ KADROSUNA GEÇENLERİN DURUMU NE OLACAK?

Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu, taşerondan işçi kadrosuna geçenleri bekleyen riskleri, okuyucusunun EYT sorusu üzerinden anlattı:

Soru: KHK ile kadro alanlardanım. E-Devlet’te emekliğim 2026 Haziran ayında gözüküyor. Lakin bize verilen kadroda, yaşı dolan hemen emekli ediliyor. EYT çıkarsa bizi reysen mi yoksa isteğe bağlı mı emekli ederler? Yılmaz TEKBAŞOĞLU

Cevap: Belirttiğiniz sorun, taşerondan kamu kurumlarına geçen yaklaşık 750 bin kişi civarında işçileri ilgilendiriyor. Mevcut düzenlemeye göre, taşerondan kamuya geçen işçilerden emeklilik için aranan şartları sağlayanların yani emekliliğe hak kazananların iş sözleşmelerinin feshedilmesi gerekiyor. Başka bir ifade ile işten çıkartılmaları zorunlu. EYT ile emekliliği hak ederseniz iş akdiniz fesih edilir. Yani emekliliği hak ettiğiniz gerekçesiyle işten çıkartılırsınız. İşten çıkartılmamanız için yasal bir düzenleme yapılması gerekir. İstekle emekli edilebilmeniz için çıkacak EYT yasasına; “…taşerondan kadroya geçenlerden EYT düzenlemesi ile emekliliği hak edenler, kendi isteği ile emekli olmadıkları sürece iş akitleri fesih edilmez…” şeklinde bir madde konması lazım. Umarız yetkililer taşerondan kamuya geçen işçilerin bu haklı taleplerine kulak verirler de, yeni bir mağdur kesim yaratılmasının önüne geçerler. Emekli aylıkları düşeceğinden kadroya geçen çoğu işçi haklı olarak emekli olmak istemiyor.

696 KHK İLE ZORUNLU EMEKLİLİK NE DEMEK?

Taşerona bağlı olarak çalışan yaklaşık 1 milyon işçi, 2018 yılında çıkartılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sürekli işçi kadrosuna alındı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.