SON DAKİKA
Hava Durumu

Vergi uzmanından EYT değerlendirmesi: Ekim'e kadar çözülmesi lazım

Milyonlarca kişi, EYT’nin ne zaman yürürlüğe gireceğini merak ediyor. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar ilk maaşına ne zaman kavuşacak? Kulislerde neler konuşuluyor? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram milliyet.com.tr’ye anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2022 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Vergi uzmanından EYT değerlendirmesi: Ekim'e kadar çözülmesi lazım

Hükümet, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT’liler) için çözüm formülleri üzerinde çalışıyor. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar ilk maaşına ne zaman kavuşacak? Kulislerde neler konuşuluyor?  Vergi Uzmanı Muhammet Bayram detayları milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

EYT’LİLER EN ERKEN NE ZAMAN MAAŞ ALIRLAR?

Ekimde Meclis’in açılmasıyla birlikte sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla geçici işçilerin durumu görüşülecek. Bakan Vedat Bilgin, ‘Takvimimiz net önümüze gelince değerlendiriyoruz’ demişti. 3600 ek gösterge oldu, geçici işçiler gündeme geldikten sonra EYT’liler görüşülecek. EYT’de süreç yeni başladı çünkü çalışma grubu kuruldu. Bu grup kaç kişinin EYT’li olduğunu tespit edecek. Daha sonra Maliye Bakanlığı bürokratları çalışacak. Burada EYT’lilerin emekli olmasında Hazine’ye getirilecek yük hesaplanacak. Bu kapsamda EYT netleşecek. Belki prim tamamlanmayanların primi tamamlanacak. Yaşı yetmeyenlere yönelik bir karar çıkarılacak. Burada net bir tarih vermek mümkün değil ama öngörü olarak gelecek sene ocak ayı içerisinde eğer EYT problemi çözülürse maaş alınmaya başlanır”

2023 yılının bütçesi 2022 yıl sonunda ayarlanacağı için eğer bütçede olmasa dahi Cumhurbaşkanına ek bütçe kaynağı oluşturulabilir ama normal şartlarda bütçeye girmesi gerekmektedir. Ocak ayı içerisinde eğer çözülürse ocak ayı içerisinde ilk emekli maaşı yatar. Şu an 48-50 yaş bandında olan 1 milyon kişinin varlığından bahsediyoruz burada kanun çıktıktan sonra kişilere bir hak tanınacak. 2-3 ay içerisinde ya elektronik olarak ya da fiziki olarak başvurun denilecek. Onun için bir süre konulması lazım. Bunun en geç 10. ayda çözülmesi lazım ki ocak ayında maaşlar yatırılabilsin.

BAKAN BİLGİN’İN ‘TÜRK USULÜ FORMÜL’ SÖYLEMİ HAKKINDA

YT’lilerin asıl isteği hiçbir formül olmaksızın yaşa takılmadan sigorta yıl süresi ve prim süresinin tamamlanarak emekli olması. Bu mümkün olsaydı biz formül konuşmuyor olacaktık. Avrupa’da da EYT’liler olduğu için ve onlar da yaşı beklediği için formüller var. Kısmi emeklilik formülü, erken emeklilik gibi formüller var. Bakan Bilgin’in çalışmadan sonra ‘çok itibar edilmemeli, biz Türk usulü bir formül yapacağız’ dedi. Yani biz yeni bir formül çıkaracağız dedi. Bazı formüller üzerinde şu an çalışılıyor. Hem EYT grubu hem Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışıyor. Zaten çalışma grubunun amacı bu formülleri üretmektir

EYT’DE EN GÜÇLÜ FORMÜL SİZCE HANGİSİ?

Biz burada hep EYT’lileri konuşuyoruz ama burada az da olsa 3600 prim gün sayısını tamamlaması gerekenler de var. Buradaki amaç Hazine’ye intikal etmesi gereken primin intikal ettirmesi olduğu için primini tamamlayanların emekli edilmesidir. Ama yaş bekletilmesi muhtemelen olmaz.”

En güçlü formül de kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gün sayısını tamamlayanlar ya borçlananlar emekli olacak. Burada borçlanmadan kastımız kişinin 8000 prim gün sayısı varsa geriye kalan 1000 prim günü sayısının borçlanmasıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.