SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Bitkisel yağların hangisi daha sağlıklı?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Bitkisel yağların hangisi daha sağlıklı?” sorusunu gündeme getirdiği bugünkü yazısında “yağların kraliçesi” dediği zeytinyağını övdü.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2022 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2022 08:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Bitkisel yağların hangisi daha sağlıklı?

Müftüoğlu öncelikle yağlara ilişkin olarak şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Yağ moleküllerinin her biri yağ asidi zincirlerinden oluşuyor. Bu zincirler de birbirlerine tekli ya da çiftli bağlarla bağlanıyor. Yağ asidi zincirlerinin de farklı yapıları var. Onlar da yapılarına göre “kısa, orta ve uzun zincirli yağ asitleri” olarak tanımlanıyor. Eğer yiyeceklerinizi pişirirken kullandığınız yağların içinde kısa ve orta zincirli yağ asitleri çoğunluktaysa şanslısınız. Bu tip yağ molekülleri bağırsaklardan süratle emiliyor ve yine aynı süratle enerji olarak kullanılıyor. Uzun zincirli yağ asitlerine gelince... İşte tam da bu noktada işler biraz karışıyor. Uzun zincirli yağ asitleri daha ziyade doymuş yağlarda bulunuyor ve bunlar önce karaciğere gidiyor, oradaki kolesterol üretiminin hammaddesi olarak kullanılıyor. Neticede de fazlaca doymuş yağ -yani oda ısısında sıvı değil de katı halde bulunan yağlar- tükettiğinizde karaciğerinizin yağlanması ve kan kolesterol seviyenizin zirve yapması ihtimali kaçınılmaz hale gelebiliyor. Zaten bu nedenle de özellikle kolesterol yüksekliği sorunu olanların fazla miktarda doymuş yağ içeren her türlü yağı -tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, sadeyağ ya da palmiye yağı, hindistancevizi yağı- fazla miktarda tüketmeleri tavsiye edilmiyor.”

Müftüoğlu ardından yağların kraliçesi” dediği zeytinyağıyla ilgili şunları kaydetti:

“Zeytin meyvesinin ezilmesi ile elde edilen zeytinyağı aslında bir çeşit meyve suyu gibi de kabul edilebilir. Ve zaten bu nedenle de muazzam bir sağlık mucizesi, eşsiz bir doğal ilaç. Ve tartışmasız ‘bitkisel yağların en sağlıklısı’. İçindeki ‘tekli doymamış yağların çokluğu’, zeytinyağının en mühim ve en ayrıcalıklı özelliklerinden biri. Diğer taraftan zeytinyağı muazzam bir ‘polifenol gücü’nü de bünyesinde barındırıyor. Vitaminlerden özellikle ‘E vitamini’nden de oldukça zengin bir yağ.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.