SON DAKİKA
Hava Durumu

Gelecek Partisi’nden EYT açıklaması: Bu bir yoksulluk sorunu

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, “EYT, bir erken emeklilik talebinden daha öte bir yoksulluk sorunu” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2022 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2022 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Gelecek Partisi’nden EYT açıklaması: Bu bir yoksulluk sorunu

Gelecek Partisi’nin Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Artı Gerçek’ten Mühdan Sağlam’a verdiği söyleşide EYT konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Rota, şunları söyledi:

“EYT dernekleriyle çalıştık, bağımsız bir araştırma kuruluşuna da EYT’liler ilgili bir araştırma yaptırdık. Hükümet emeklilikte yaşa takılanların durumu ve kaç kişi olduklarını açıklamıyor. Orada da şeffaf değil. Dernekler de ancak tahmin yürütüyor yalnızca. Verilere dayalı bir çözüm sunduk. EYT, bir erken emeklilik talebinden daha öte bir yoksulluk sorunu. İstihdam piyasasının böylesine daralmışken, gençler dahi işsizken, 45-50 yaşındaki insanların bir daha istihdam piyasasına katılmasının zor olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Üç kademli bir öneri sunduk. Bu öneriyle milli gelirin binde sekizi kadar her yıl bütçeye ekstra yük binecek, ancak bu 6-7 yıllık bir dönem için geçerli. Ondan sonra sıfırlanacak. Aslında EYT sorunu bir ‘curve’ sorunu. 2024-2025’te zaten emekli olmaya hak kazanacaklar ve bu bitecek. Aslında milli gelirin binde 8’i bugün itibariyle sene başındaki bütçe olarak 100 milyarlık bir rakam. Böylece sorun kökünden çözülecek. Bütçe kaynağı yaratılacak, SGK’dan herhangi bir kaynak çıkmayacak.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.