SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir çayır tırtılımız eksikti!

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2022 14:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2022 14:15

Yazının başlığını böyle okuyunca, serzenişte bulunduğumu zannettiniz değil mi? Aslında şu an görsel ve basılı yayın organlarında sıkça konuşulan ve ekonomik sıkıntılardan canı burnuna gelmiş halkımızın aklından geçen düşünceyi dile getirdim.

Yoksa o tırtıl hep oradaydı…

Hem de çooook uzun yıllardan beri. 

***

İsterseniz önce bu tırtıl hakkında birkaç basit bilgiyi sizlerle paylaşayım.

Çayır tırtılı [Loxostege sticticalis (L.)] ergini, kanatları üzerinde beyaz sarı renkli çizgi ve lekeler olan, açık kahverenginde bir kelebektir.

Vücut uzunluğu 10-12 mm, kanat açıklığı 19-26 mm’dir.

Tabi bu canlı, kelebek olmadan önce “tırtıl”dı.

Yani bu böceğin larvası tırtıl, ergini ise kelebektir.

Larvalar beslenip ergin olabilmek için genellikle bütün bitkilerin besin maddelerince zengin olan ve en yumuşak organlarından biri olan yaprakları kemirip yiye yiye büyürler. 

Yani sadece ayçiçeği bitkisinde değil, yapraklı olan her bitkide yaşamını devam ettirmeye çalışan tırtıllara rastlarsınız.

Yarın bir gün domates, biber ve patlıcana da musallat olabilirler. Sadece yaprakları da yemezler bitkinin tomurcuk ve çiçeklerini de yerler.

Polifag bir zararlı olup, 40 familyaya ait 150’den fazla bitki türü konukçusudur.

***

Ülkemizde Marmara, Ege ve Karadeniz Bölgelerinde rastlanmaktadır.

Yani bu bölgelerde doğal olarak yaşamını sürdürür.

Eğer diğer bölgelerde rastlanmışsa bunun altında başka sebepler aramak doğru olacaktır.

Zararlı ile mücadelede kimyasal mücadele yolları tabi ki vardır.

Ancak esas olan “Kültürel Mücadele” dediğimiz, yani kimyasal ilaç kullanmadan yapılan mücadeledir.

Sonbaharda tarlaları derin sürmek (25-30 cm), toprakta pupa kokonlarının (tırtılın kendi çevresine ördüğü koza) bir kısmının derine düşmesine ve pupadan kelebek olarak çıkacak canlının toprak yüzeyine ulaşmamasını sağlar.

Bir kısım kokonlar ise toprak yüzünde kalarak kuşlara yem olur veya kışın soğuktan etkilenip ölürler.

Ayrıca, özellikle ilkbahar aylarında arazide yabancı ot mücadelesi yapmakta büyük yarar sağlar. Çünkü bu böcek, yumurtalarını yabancı otların yapraklarına bırakır.

***

Artan mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının çiftçinin belini büktüğü günümüzde çiftçimizin derin sürüm yapmaktan kaçınması (derin sürüm traktöre daha fazla güç bindirir ve traktör çok daha fazla mazot tüketir), yabancı ot ilacı atamaması nedeniyle sadece bu böceğin değil diğer böceklerin de çoğalması mümkündür. Ancaaaak!

Eğer üretici benim arazimin sadece yol boyunda olan yerlerinde fazla, ortada olan yerlerinde ‘hiç yok’ diyorsa ve biz de mesleki görmüş geçirmişliğimiz ile “bunların sayısı olması gerekenden fazla arttı” düşüncesinde isek, küresel güçlerin yine ülkemiz üzerinde oyun oynadıklarını açıkça söyleyebiliriz.

***

Çünkü;

İklim şartları son 8-10 senedir ayçiçeği tarımı için hiç bu kadar uygun gitmemişti. Çiftçinin morali oldukça yüksekti. Yüksek verimlerin alınmasının düşünüldüğü bu zamanda ‘Çayır Tırtılı’nın bu kadar yoğun popülasyon ile ortaya çıkması düşündürücüdür.

Bir yandan en önemli stratejik bitki olan buğdayın arazilerde yakılması, bir yandan yağ bakımından en çok rağbet gören ayçiçeği bitkisinde bu zararlının adeta patlama derecesinde ortaya çıkması tesadüf olmasa gerek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.